Cabana Malaiesti este, probabil, una dintre cele mai fotografiate cabane din Muntii Bucegi. Oricine urmareste pe retelele de socializare grupurile de iubitori ai muntelui vede zeci de fotografii cu ea in fiecare weekend, din toate unghiurile accesibile.
Situata intr-un cadru natural deosebit de frumos – motivul pentru care si este atat de vizitata – in Valea Malaiesti, la 1.720 m altitudine, pe versantul Nordic al Muntilor Bucegi, Cabana Malaiesti este punct de intersectie pentru mai multe trasee, care mai de care mai spectaculoase: Vf Omu – prin Brana Caprelor, Lacul si Saua Tiganesti, Cabana Diham, Predeal sau Rasnov. Legendele spun ca cele spre varfuri nu sunt pentru cei cu frica de inaltime, dar asta ramane de vazut.
Cum sa ajungi cel mai repede la Cabana Malaiesti? Este foarte simplu si am aflat de curand de acest traseu. Multa vreme am crezut ca este destul de greu accesibila pentru cei care sunt doar amatori in ale muntelui. Sunt insa mai multe trasee care ajung la ea, cele mai batute fiind:
1. Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – La Prepeleac – Cabana Malaiesti, care masoara in jur de 9 km si se poate face in aproximativ 5 ore. Acest traseu are mai multe portiuni expuse, care sunt asigurate cu lanturi si podete. Tocmai asta ne-a determinat pana acum sa-l ocolim.
2. Cabana Diham – La Glajerie – Poiana Malaiesti – Cabana Malaiesti, aproximativ 5 km, timp de parcurgere 3h30 – 4h. L-am incercat acum cativa ani si am abandonat imediat ce am coborat toata panta de la Cabana Diham, din cauza timpului si a vremii nefavorabile.
3. Rasnov – Poiana Malaiesti – Cabana Malaiesti, care este cel mai accesibil si cel mai scurt. De la Poiana Malaiesti este comun cu cel care care vine dinspre Cabana Diham, deci am putea sa le consideram pe amandoua cu acelasi grad de dificultate, adica usor/mediu – fara nicio portiune tehnica, doar solicitant fizic.
Pornind pe varianta nr. 3, din Rasnov, pe Strada Glajarie Raul Mare, se poate ajunge cu masina pana aici. Practic, urmaresti cu masina semnul pe care il vei urma pe intreg traseul, pana in punctul in care nu mai poti inainta decat pe jos: dunga albastra. Din punctul in care traseul paraseste drumul forestier, traversand un mic rau, incepe urcusul prin padure, pe o distanta de peste 4 km, cu o diferenta de nivel de +800 m. Pana la interesectia cu traseul dinspre Cabana Diham se urca domol, dupa care incepe un urcus mai abrut, urmand ca, spre final, sa se domoleasca din nou. In fotografiile de mai jos sunt evidentiate toate etapele traseului:
Timpul trecut pe indicatorul de la intrarea in traseu este de 2h30, dar noi l-am facut in 3 ore – evident, din cauza pozelor, nu ca am fi noi lenesi. La intoarcere nu am facut mai mult de 2h, chiar daca ne-am oprit de cateva ori sa ne minunam pe unde am urcat noi. Si sa ne odihnim gleznele si genunchii.
Dupa cum spuneam, in afara de oboseala (care trece dupa cateva minute de pauza), nu vei intampina nicio alta greutate pe acest traseu, iar dupa aproximativ 3 ore vei ajunge la Malaiesti. Cabana este deschisa permanent, dispune de 110 locuri de cazare in camere cu 2, 3, 4, 6, 9 si 14 paturi. Tariful este de 40 lei/persoana si, in sezon, mai bine va faceti rezervare. Puteti manca o masa calda si bea ceva, daca nu aveti nimic in rucsac. Iar prajitura casei este la fel de faimoasa precum cabana.
Odata ce ai plecat de la Cabana Malaiesti, inevitabil vei dori sa revii. Eventual cu niste prieteni, carora sa le arati ce loc frumos stii si ce usor ti se pare tie urcusul pana aici.
Drumuri bune si frumoase!
Text&foto: Tatiana Alexandru
Un comentariu
Buna! As dori sa fac si eu traseul acesta pe varianta nr.3 insa punctul pus de tine nu apare ca fiind pe vreun drum. Esti sigur ca se poate ajunge cu masina pana acolo? Pe harta apare cu linie verde punctata..