Conditii de calatorie cu masina: Cipru

0

– Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Cipru.

– Intrarea in Cipru este permisa pe baza pasaportului sau a cartii de identitate in curs de valabilitate. Aceeasi regula se aplica si in cazul calatoriei in partea de nord a insulei.

– Se recomanda urmatoarele puncte de intrare in Republica Cipru: aeroporturile internationale Larnaca si Pafos, precum si porturile Limassol, Larnaca, Latsi si Pafos, situate in zona aflata sub controlul efectiv al autoritatilor guvernamentale ale Republicii Cipru.

– Atentie! La data de 12 iunie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al R. Cipru a informat ca intrarea pe teritoriul acestei tari prin alte porturi sau aeroporturi situate in zona in care guvernul Republicii Cipru nu isi exercita controlul efectiv este considerata ilegala, conform art. 12 din Legea privind imigrarile si strainii.

– In situatia in care se doreste efectuarea calatoriei cu autoturismul prin Bulgaria, Turcia si apoi Cipru, autoritatile cipriote vor permite intrarea pe teritoriul Ciprului doar a acelor persoane care calatoresc in scop de turism si doar pentru o perioada de maxim 21 zile.

– Dupa expirarea acestui termen, persoana respectiva are obligatia de a iesi din Cipru prin acelasi punct de intrare.

– Pentru mai multe detalii, va recomandam sa accesati pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cipru (www.mfa.gov.cy).
– In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii documentelor romanesti, se recomanda sesizarea, in primul rand, a biroului local de politie, cat si a Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei din Nicosia.

– In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor cipriote, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • Politie, Pompieri, Salvare – 199 si 112

Serviciile de politie:

 • Nicosia 22. 80.20.20
 • Famagusta – 23. 80.30.30
 • Larnaca – 24.80.40.40
 • Limassol – 25. 80.50.50
 • Pafos – 26.80.60.60

– Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti, ci explicati acest lucru dispecerului! In caz contrar, se trimite o masina la locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

– Republica Cipru este membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004. Insula este divizata de o „Linie Verde” (« zona tampon » a ONU) care separa partea de nord, aflata sub controlul comunitatii turc-cipriote (unde acquis-ul european este temporar suspendat) de zona aflata sub controlul guvernului Republicii Cipru.

– Prin Rezolutia CSONU din 18 noiembrie 1983, ONU a cerut statelor membre sa nu recunoasca auto-proclamata « Republica Turca a Ciprului de Nord ». Romania nu a recunoscut aceasta entitate.

– Asigurarea medicala este obligatorie in Cipru.

– Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

– In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul cipriot al societatii de asigurari care a incheiat polita de asigurare medicala. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare.

– Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

– Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

– Va recomandam sa incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

– Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

– In Cipru circulatia auto se efectueaza pe partea stanga a drumului, in sistem britanic.

Limitele de viteza admise:

 • Autostrada – 100 km/h (viteza minima admisa este de 65 km/h)
 • Pe toate celelalte drumuri – 80 km/h, daca nu este un indicator care prevede o limita mai redusa.
 • In interiorul localitatilor – 50 km/h, daca nu este un indicator care prevede o limita mai redusa.

– Pe drumurile publice folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

– Folosirea telefoanelor mobile in autovehicule este permisa numai in sistemul „hands-free”.

– In Republica Cipru este interzisa folosirea aparatelor antiradar. Aceasta constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de minim 854 euro sau cu privarea de libertate, in functie de decizia judecatorului.

– Pentru alte informatii privind traficul auto, regimul asigurarilor obligatorii si taxele de drum, va recomandam consultarea informatiilor furnizate de Organizatia de Turism a Ciprului (tel: 22.69-1100 sau 22.69-1216; web: www.cyprustourism.org).

– Permisul de conducere romanesc este valabil in Cipru.

– In caz de accident, indiferent de gravitatea acestuia, nu se paraseste locul pana la sosirea politiei si efectuarea cercetarilor. Se vor nota elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

– Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati autoritatile abilitate, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Cipru.

– In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare si informeaza Ambasada Romaniei.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul rutier sau conduita in caz de accident:

 • 199 sau 112 – Servicii de urgenta
 • 22.80.80.53 – Dispeceratul Politiei Nationale

– Importul de valuta este liber si nelimitat. Persoanele care doresc sa isi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat in Cipru sunt sfatuite sa declare la vama sumele mai mari de 1.700 euro sau orice alta valuta echivalenta cu aceasta suma. Departamentul Vamilor exercita un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai in baza unei autorizatii a Bancii Centrale sau a declaratiei facuta la sosire.

– Este interzisa intrarea in R. Cipru a urmatoarelor rase:
Pit Bull American sau Pit Bull terrier;
Tosa japonez sau Tosa Inu;
Dogo Argentino sau Mastiff Argentino;
Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.

– Intrarea animalelor de companie in varsta de mai putin de 3 luni ESTE INTERZISA;

– Sunt necesare documente care sa ateste ca animalul a intrat pe teritoriul R. Cipru din una din tarile membre ale Uniunii Europene;

– Este permisa intrarea animalelor de companie (caini si pisici), daca acestea sunt insotite de un certificat de origine si de sanatate, care trebuie sa ateste urmatoarele:
Animalul a fost examinat clinic cu maxim 72 de ore inainte de sosirea in R. Cipru si este in stare medicala buna, nu prezinta semne de rabie si nici de alte boli infectioase;
In tara in care a stat ultimele sase luni inainte de imbarcarea spre R. Cipru, pe perioada ultimilor 2 ani nu s-au inregistrat cazuri de rabie;

– Certificatul trebuie prezentat la Biroul Veterinar din incinta aeroportului sau a punctului de trecere a frontierei. Pentru cetatenii straini cu resedinta temporara in Cipru, animalul de companie va fi tinut in carantina la domiciliu o perioada de 6 luni.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.