Conditii de calatorie cu masina: Grecia

2

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Grecia.
Intrarea in Grecia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Grecia este o tara cu un nivel de criminalitate scazut.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor elene, apelati urmatoarele numere de urgenta:

  • 100 serviciul de urgente politie
  • 112 politie, ambulanta, pompieri (limbile de conversatie sunt elena, engleza si franceza)

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Republica Elena.
Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Legea elena sanctioneaza drastic conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice.

Cetatenii romani care au autoturisme inscrise in circulatie in Romania pot circula in Republica Elena cel mult 180 de zile, daca sunt turisti si nu au o rezidenta legala in aceasta tara.

Cetatenii romani care au rezidenta legala sau domiciliul in Republica Elena (carte de identitate pentru cetateni europeni, asigurare medicala IKA sau numar fiscal AFM) sunt obligati ca, imediat dupa intrarea pe teritoriul elen, sa se prezinte la primul birou vamal in vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehicolulului.

Folosirea de catre rezidentii romani in Grecia a autovehicolelor cu numere de inmatriculare romanesti, fara inregistrarea imediata la autoritati, este interzisa si atrage amenzi foarte mari precum si confiscarea autovehicolului.

Recomandam tuturor cetatenilor romani, rezidenti sau cu domiciliul in Grecia, sa se informeze cu strictete asupra prevederilor legii elene, inainte de a se deplasa cu un autoturism cu numere de inmatriculare romanesti in Grecia.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna.
Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).

Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga retinerea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Limitele de vitezã admise:
Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro (in acest ultim caz se retine si permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ mentionat.

Atentie! Politia elena aplica amenzi mari si poate retine permisul de conducere, certificatul si numerele de inmatriculare pentru cei care:

  • Folosesc telefonul mobil in trafic,
  • Circula pe benzile destinate mijloacelor de transport in comun,
  • Depasesc pe linie dubla, trec pe culoarea rosie a semaforului, nu respecta semnalele agentului de circulatie, opresc in locuri neamenajate sau sofeaza inapoi pe autostrada, etc.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Grecia.

In caz de accident de circulatie, chiar si de mica importanta, constatarea politiei este obligatorie.

Completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Daca in urma accidentului sunt raniti, conducatorul auto poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea verde.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

2 comentarii

  1. Va salut Am acte in Grecia tip AFM fără sa știu am venit in Grecia cu mașina înscrisa in România pe numele mamei mele! M-au oprit poliția Greaca si mi-au ridicat mașina …… Ce pot face sa pot sa o returnez ?

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.