Conditii de calatorie cu masina: Irlanda

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Irlanda.

Intrarea in Irlanda este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Irlanda este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor irlandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – Servicii de urgenta
  • 999 – Interventie politie

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Irlanda.
Este preferabil ca incheierea politelor de asigurare sa fie facuta in Romania, intrucat realizarea acestora in Irlanda este limitata.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.
Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Circulatia se desfasoara pe partea stanga a drumului.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna.

Folosirea centurilor de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii. Asigurarea auto este obligatorie.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Conform legislatiei irlandeze, sunt interzise utilizarea, detinerea sau importul aparatelor de detectare a radarelor.

Parcarea se poate face numai in locurile permise. In general, plata parcarii se face prin introducerea de monezi in aparatele ce elibereaza un tichet (conform timpului dorit de parcare).

Tichetul trebuie afisat la vedere, in geamul autovehiculului. Neplata parcarii atrage imobilizarea autovehiculului.

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Irlanda.

Autovehiculele inmatriculate in Romania pot circula in Irlanda numai 6 luni, dupa care trebuie procedat la inmatricularea irlandeza.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Foto header: Redbubble.net

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.