Conditii de calatorie cu masina: Italia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Italia.

Intrarea in Italia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Italia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Zonele de risc se afla in general, la periferiile marilor orase, care trebuie evitate pe cat posibil in special noaptea.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, va recomandam sesizarea atat a biroului local de politie, cat si oficiul consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor italiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 113 – Politia
  • 112 – Carabinierii
  • 118 – Salvarea (Pronto Soccorso)

Asigurarea medicala este obligatorie in Italia. Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Asigurarea medicala are valabilitate in toate tarile lumii, iar in baza acestei asigurari aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile lumii si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire).

Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Asigurarea internationala de raspundere civila auto pentru terti (cartea verde) este obligatorie.

In cazul in care trebuie sa platiti amenzi auto, este necesar sa aveti la dumneavoastra sume in numerar.

Atentie! Pe autostrazi nu pot fi platite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari motivate de plata firmelor de transport si a taxelor de custodie in parcari pentru perioada scursa pana la dovedirea efectuarii platilor.

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este foarte buna.
Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Limitele de viteza admise sunt:

  • strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora
  • strazi urbane de periferie (circonvallazione – centura) – 70 km/ora
  • drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora
  • drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostrada) – 110 km/ora
  • autostrazi – 130 km/ora.

Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1000 euro si suspendarea permisului de conducere.

Centura de siguranta este obligatorie.

Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de 1 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).

Atentie in Italia este interzisa detinerea si utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contraventia la aceasta regula fiind sanctionata cu amenzi ridicate.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Italia. Sistemul permiselor de conducere auto in Italia este pe baza de puncte. Fiecarui permis de conducere ii sunt alocate initial 20 de puncte, care se diminueaza in cazul incalcarii regulilor de circulatie. Incalcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Atentie! In primii doi ani de la obtinerea permisului, penalizarea este dubla.

Retelele italiene de transport public functioneaza in sistemul integrat., care ofera posibilitatea de a calatori cu un singur bilet pe toate liniile urbane intr-o perioada determinata de timp. In functie de fiecare oras, sunt accesibile atat mijloacele de transport de suprafata, cat si cel subteran (metrou).

Cumpararea biletelor de transport se poate face la chioscurile de bilete/abonamente apartinand societatilor de transport din fiecare oras sau la chioscurile de ziare. In numeroase statii de metrou se gasesc si distribuitoare automate, utile in orele de seara, zile de sarbatoare.
Costul unui bilet de calatorie este, de regula, de 1 euro, insa acest cost poate varia in functie de fiecare oras. Biletul este valabil o perioada de 60 pana la 75 minute de la compostare (in functie de oras) si poate fi folosit pe toata reteaua urbana. Biletul se composteaza la intrarea in mijlocul de transport.

Fiecare calator are obligatia de a composta biletul la urcarea in mijlocul de transport, iar in cazul calatoriilor cu trenul, la compostoarele care se gasesc la capatul peronului. Fara a fi compostat, biletul nu este valabil, iar calatorul risca sa fie amendat.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde. Se recomanda acordarea unei atentii deosebite pentru rubricile care se completeaza prin simpla bifare.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • Serviciul de urgente al politiei 113 
  • Serviciul de informatii trafic (viaggiare informati) 1518

Sumele cu valori mai mari de 10000 de euro se declara obligatoriu la autoritatile de frontiera italiene – sanctiunea la contraventie este confiscarea si plata unei amenzi procentuale din suma respectiva.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.