Conditii de calatorie cu masina: Letonia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Letonia.

Intrarea in Letonia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Tipuri de infractiuni frecvente: furturi din buzunare, posete, autoturisme, furturi de automobile, jefuiri, inselaciuni, trafic de valuta.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Mergeti in grup, iar opririle de scurta sedere, pentru odihna, este indicat sa le efectuati in preajma unitatilor de servicii (statii de benzina, motel, bar, restaurant)

Deplasati-va cu autoturismul numai pe timp de zi.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala, precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor letone, trebuie apelat 112 – Serviciul de urgenta (Ambulanta, Politie, Pompieri).
Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Letonia.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Atentie! In sezonul cald, persoanele care intentioneaza sa faca drumetii prin paduri sau zone cu lacuri trebuie sa consulte un medic, inainte de efectuarea acestor deplasari, pentru a stabili daca este necesar sa se vaccineze impotriva TBE (Tick-Borne-Encephlitis).

In Letonia se circula pe partea dreapta a drumului.

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii rutiere este destul de buna.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Limitele de vitezã admise:

  • 50 km/h in oras
  • 90 Km/h pe autostrada pe timp de iarna
  • 100 km/h pe autostrada pe timp de vara.

Parcarea se poate face numai in spatii special amenajate si pazite.
Parcarea in aceste locuri se face cu plata.

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

Pe teritoriul Letoniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar.

Acestea constituie infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative ce poate fi contestata la tribunalul teritorial.

Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Letoniei.

Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicata trebuie sa acorde primul ajutor victimei si sa anunte cel mai apropiat post de politie. Locul accidentului nu poate fi parasit decat cu incuviintarea agentului de politie.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.