Conditii de calatorie cu masina: Liechtenstein

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Principatul Liechtenstein pentru o perioada de maxim 90 de zile. Incepand cu 1 iunie 2009, cetatenii romani pot calatori in Principatul Liechtenstein cu pasaportul sau cartea de identitate, valabile cel putin 6 luni de la data trecerii frontierei.

Pentru a intra pe teritoriul Principatului Liechtenstein cetatenii romani trebuie:
sa detina o asigurare medicala pe durata calatoriei.
sa demonstreze ca au suficiente resurse financiare pentru a se intretine pe perioada calatoriei.

Atentie! Nu exista o misiune diplomatica si niciun oficiu consular de cariera ale Romaniei in Principatul Liechtenstein. Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana gestioneaza si relatiile cu Principatul Liechtenstein.

In cazul pierderii pasaportului romanesc, este recomandata sesizarea neintarziata atat a biroului local de politie cat si a Ambasadei Romaniei la Berna.

In calitate de cetatean al Uniunii Europene, puteti solicita, in caz de necesitate, eliberarea unui titlu de calatorie in vederea intoarcerii in tara, din partea misiunilor diplomatice ale tarilor UE cu sediul in Principatul Liechtenstein.

Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana acopera si Principatului Liechtenstein
Sectia consulara Berna deserveste si cetatenii romani in tranzit sau stabiliti in Principatul Liechtenstein.

Principatul Liechtenstein este o tara cu un nivel de criminalitate scazut.

In zone aglomerate pot aparea infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, lasati documentele la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, este recomandata contactarea celui mai apropiat birou al politiei locale. In cazul pierderii pasaportului romanesc, este recomandata sesizarea neintarziata atat a biroului local de politie cat si a Ambasadei Romaniei la Berna.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Atentie! Indiferent de gravitatea accidentului trebuie anuntata politia locala.
In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat si ale societatii de asigurare a acestuia.

In caz de accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie sa paraseasca locul unde s-a produs accidentul fara autorizatia politiei, exceptand cazurile cand acestea au nevoie de ajutor medical sau daca trebuie sa sune la politie.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 117 – Politie 
  • 118 – Pompieri
  • 144 – Ambulanta
  • 112 – Urgente

La frontiera dintre Elvetia si Principatul Liechtenstein nu exista control vamal.

Atentie! Exista control vamal intre Principatul Liechtenstein si Austria, iar acesta poate fi amanuntit.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.