Conditii de calatorie cu masina: Lituania

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Lituania.

Intrarea in Lituania este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Lituania nu este considerata o tara de risc pentru turistii straini. Cele mai frecvente infractiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, in special in locuri aglomerate, si ale autoturismelor.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat

Numele de telefon care pot fi apelate in situatii de urgenta:

  • Urgente: 112
  • Informatii generale: 118

Asigurarea medicala este obligatorie in Lituania.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Lituania sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul lituanian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

In Lituania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Sistemul de autostrazi cuprinde doua segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda si Vilnius- Panevezys.

Incepand cu data de 1 iulie 2007, autoritatile lituaniene au decis introducerea taxei de autostrada si obligativitatea detinerii vignietei pentru circulatia pe autostrazile din Lituania. Vignieta poate fi achizitionata pentru perioade diferite: o zi, saptamanala, lunara, sau anuala. Taxele difera in raport cu tonajul autovehiculelor.

Conducatorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obtinerea permisului de conducere li se impune o limita de viteza de 70 Km/h.

Alcoolemia admisa este de 0,4 %.

Starea drumurilor este buna.

Limitele de viteza sunt:

  • 50 km/h in localitati
  • 90 Km/h in afara localitatilor
  • 110 Km/h pe autostrazi.

Parcarea se face exclusiv in spatii special indicate.
In localitati, parcarea se face contra cost. In spatiul special amenajat al magazinelor si al marilor centre comerciale parcarea este gratuita.

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

Pe teritoriul Lituaniei sunt interzise utilizarea si detinerea aparatelor antiradar, precum si a dispozitivelor de detectare a radarelor. Acestea constituie infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative care poate fi contestata la tribunalul teritorial.

Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Lituaniei.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Pentru orice tip de coliziune, indiferent daca exista victime umane sau numai pagube materiale, conducatorii auto implicati nu pot parasi locul accidentului decat dupa sosirea politiei si cu permisiunea acesteia.

Cartile de credit sunt acceptate ca mijloc de plata exclusiv in marile unitati. In celelalte unitati, mijlocul de plata este moneda nationala “litas”, divizata in 100 de centi.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.