Conditii de calatorie cu masina: Luxemburg

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Marelui Ducat de Luxemburg.

Intrarea in Luxemburg este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate, pentru o perioada de sedere pe teritoriul Marelui Ducat de maxim trei luni.

Luxemburg este o tara cu un nivel foarte redus al criminalitatii.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor luxemburgheze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – Serviciul de urgente
  • 113 – Politia

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Luxemburg.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

In Luxemburg, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
Incalcarea legii luxemburgheze privind conducerea pe drumurile publice se pedepseste cu amenda de la 25 la 500 euro.

Conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului poate antrena pedepse privative de libertate, de la 8 zile la doi ani si amenzi de la 250 euro la 5000 euro.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Limitele de viteza admise:

  • 20 km/ora in zonele pietonale si rezidentiale
  • 50 km/ora in localitati
  • 90 km/ora pe drumurile nationale
  • 130 km/ora pe autostrazi
  • 90 km/ora in tunel.

​Parcarea reprezinta o problema deosebita in marile localitati.

Parcarile stradale sunt in general cu plata si se face un control frecvent pentru depistarea si avertizarea, respectiv amendarea persoanelor ale caror vehicule sunt parcate ilegal. In zonele in care nu sunt automate pentru plata taxelor de parcare, este bine sa se instaleze la bord un ceas de parcare, care sa marcheze ora la care a inceput stationarea, tinand cont ca, in general, regula este ca neriveranii pot stationa pana la maximum 2 ore.

Sunt interzise comercializarea, detinerea, folosirea, precum si reclama aparatelor de detectare a radarelor, precum si a celor antiradar. Aceste fapte reprezinta contraventie.

Pedeapsa consta in:

  • aplicarea unei amenzi cu valoare cuprinsa intre 250 si 5000 Euro
  • suspendarea permisului de conducere pe minim 60 zile
  • confiscarea detectorului de radar sau a aparatului antiradar.

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Luxemburg.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In cazul unui accident soldat cu avarierea grava a autoturismului sau vatamarea ori decesul unei persoane, este interzisa mutarea vehiculului pana la sosirea politiei la locul accidentului, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Acest document este esential pentru stabilirea vinovatiei si se impune obtinerea unei copii din partea agentului de politie constatator.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.