Conditii de calatorie cu masina: Polonia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Polonia.

Intrarea in Polonia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Polonia este o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii si cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei, precum si oficiul consular roman de cariera din Polonia, respectiv Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Varsovia.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor polone, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – servicii de urgenta
  • 997 – politie
  • 998 – pompieri
  • 999 – salvarea

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Polonia.
Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Polonia.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In Polonia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire).

Adesea exista portiuni cu ceata pe zone foarte intinse in campiile din Polonia, in special dimineata si seara.

Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna.

In Polonia, centura de siguranta este obligatorie.

Limitele de viteza admise

  • in localitati – 50 km/ora
  • in afara localitatilor – 90 km/ora
  • autostrazi – 130 km/ora

Folosirea telefonului mobil la volan este strict interzisa.

Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afisate la vedere in interiorul masinii.

Conform Codului Rutier polonez este interzisa dotarea masinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum si dispozitive antiradar. Aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste cu 3 puncte de penalizare si o amenda de 500 de zloti.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Polonia.

In caz de accident usor, puteti sa intocmiti proces verbal cu celalalt conducator auto, in baza caruia va veti putea adresa companiei de asigurari pentru despagubiri. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere amiabila privind vinovatia, solicitati interventia politiei. Verificati atent elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Polonia.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • Serviciul de urgente – 112
  • Politia – 997
  • Servicul de asistenta trafic – 981

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.