Conditii de calatorie cu masina: Rusia

0

Intrarea in Federatia Rusa se face doar pe baza de viza. Perioada maxima de sedere este de 90 zile in decurs de 6 luni (calculand zilele de la prima intrare).

Perioada de 90 zile poate insemna o sedere continua sau se pot realiza mai multe intrari si iesiri, ce nu pot depasi 90 zile.

Viza se obtine pe baza de invitatie, care trebuie prezentata la ambasada sau consulatul Federatiei Ruse.

Nu se poate obtine viza la frontiera.

Atentie! In sapte zile de la intrarea in Federatia Rusa este necesar ca viza sa fie inregistrata la autoritatile locale de ordine publica de catre persoana sau compania care a facut invitatia.

In cazul in care sunteti turist, autoritatile locale vor fi anuntate de catre unitatea de cazare.
In cazul in care viza rusa nu este inregistrata la organele competente (termenul de inregistrare este de maxim 7 zile), se plateste o amenda in valoare de pana la 50 USD sau exista riscul expulzarii si aplicarii interdictiei de intrare in Federatia Rusa.

Incepand cu data de 14 august 2013, bunurile care vor tranzita Federatia Rusa in baza Conventiei TIR 1975 vor trebui sa fie asigurate prin plata unor garantii suplimentare, conform art.217 al.1 al Codului Vamal al Uniunii Vamale.

Documente necesare pentru calatoria in Federatia Rusa:

Inainte de a intra in Federatia Rusa recomandam cetatenilor romani sa verifice daca detin asupra lor urmatoarele documente:

 • pasaport valabil pentru inca sase luni de la data expirarii vizei solicitate,
 • viza rusa valabila,
 • copii dupa pasaport si dupa viza rusa,
 • copia sau originalul invitatiei/voucher/alta viza
 • formularul “migration card”.

La intrarea pe teritoriul Federatiei Ruse, autoritatile ruse verifica pasaportul si viza de intrare.

Stampila de intrare va fi aplicata atat in pasaport, cat si in formularul “migration card” (eventual si in cardul de sosire/plecare).

Dupa aplicarea stampilei de intrare, ofiterii de frontiera vor retine partea superioara a formularului (detasabila).

Recomandam sa pastrati formularul “migration card” pe intreaga perioada de sedere in Federatia Rusa. Prezentarea acestuia este necesara atat la inregistrarea vizei, cat si la iesirea din tara.

Intrarea si sederea cetatenilor romani in Federatia Rusa sunt reglementate prin Acordul privind regimul calatoriilor reciproce ale cetatenilor, incheiat intre Romania si Federatia Rusa la 1 iulie 2004 si Acordul intre Comunitatea Europeana si Federatia Rusa privind facilitarea eliberarii vizelor.

Federatia Rusa a fost, in ultimii ani, tinta unor atentate si luari de ostatici.
In acest context, recomandam tuturor cetatenilor romani sa evite deplasarile neesentiale in Cecenia, Osetia de Nord si zonele adiacente: Daghestan, Ingusetia, Stavropol Kray, Karachevo-Cherkessia si Kabardino-Balkaria, unde securitatea personala este greu de asigurat din cauza starii de tensiune indusa de situatia din Cecenia.

Nu uitati sa va informati in prealabil asupra situatiei de securitate din zona! Urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile ruse si accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Cele mai frecvente infractiuni in Federatia Rusa sunt furturile, inselaciunile si atacurile asupra persoanei. Recomandam o atentie sporita la pastrarea documentelor de calatorie si a valorilor (sume de bani, documente referitoare la conturi bancare, depozite de valori, obiecte de valoare).

Este recomandabil sa pastrati documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit in locuri sigure si sa nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, va recomandam ca documentele personale sa le lasati la hotel si sa pastrati la dumneavoastra o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Daca sunteti victima unor infractiuni sau ati pierdut documente de identitate, trebuie sa informati de urgenta autoritatile locale, in vederea obtinerii unor documente doveditoare, in baza carora urmeaza sa va reglementati situatia sederii pe teritoriul rus.

Cu aceste documente doveditoare va deplasati la ambasada / consulatul Romaniei in Federatia Rusa pentru a primi sprijin in vederea intoarcerii in tara.

In cazul unor incidente in care va este afectata siguranta personala sau a bunurilor dumneavoastra, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor ruse, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • Pompierii 01
 • Militia 02
 • Salvarea 03

Va recomandam, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman cel mai apropiat, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Pentru a putea calatori in Federatia Rusa este obligatorie incheierea unei asigurari medicale si de calatorie valabile pe perioada prezentei pe teritoriul rus.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Federatia Rusa sa incheie polite de asigurare medicala de calatorie, care sa acopere cheltuielile medicale pentru interventiile de urgenta, tratament si evacuare.

Circulatia rutiera se desfasoara pe partea dreapta a drumului.

Toate autovehiculele care participa la traficul auto din Federatia Rusa trebuie sa fie dotate cu triunghiuri reflectorizante.

Va recomandam sa va dotati autovehiculele cu stingatoare auto, trusa cu piese de schimb de maxima utilitate (lampi auto si sigurante) si trusa de prim ajutor. In caz contrar, riscati sa fiti amendati!

Copiii sub 12 ani nu au voie sa stea pe scaunul din fata al autovehiculului.

Conducerea sub influenta alcoolului este interzisa.

Pentru toti pasagerii este obligatorie purtarea centurii de siguranta, inclusiv pentru pasagerii aflati pe bancheta din spate a autovehiculului.

Parcarea este permisa in locurile special amenajate si pe partea dreapta a strazilor (unde nu este prevazuta in mod expres o interdictie in acest sens), in directia de deplasare a autovehiculului.

Nu este permisa parcarea pe marginea autostrazilor nationale.

Parcarea ilegala atrage imobilizarea autovehiculului, prin montarea unor dispozitive de blocare a rotilor, care se demonteaza contra cost.

Limitele de viteza:

 • in orase: 50 km/h;
 • in localitati rurale: 60 km/h;
 • pe soselele principale: pana la 90 km/h
 • pe autostrazi: 120 km/h

Atentie! La semnele de circulatie care indica limita de viteza!

Utilizarea pe teritoriului Federatiei Ruse a detectoarelor radar care atentioneaza conducatorul auto asupra existentei radarelor politiei rutiere nu constituie infractiune sau contraventie.

Utilizarea dispozitivelor antiradar care bruiaza undele radio emise de un aparat radar al politiei rutiere se pedepseste cu aplicarea unei amenzi si cu posibila confiscare a acestora.

Permisul de conducere romanesc poate fi folosit doar daca este insotit de o traducere oficiala in limba rusa.

Daca aveti vehiculul avariat inainte de a intra in Federatia Rusa trebuie informata politia.

Nu este permisa parasirea teritoriului fara documente justificative in cazul autoturismelor avariate.

Va recomandam sa nu miscati din locul accidentului pana la sosirea autoritatilor locale de politie.

Autoritatile locale de politie vor intocmi un raport necesar companiei de asigurari sau in cazul in care partile implicate in accident nu sunt de acord cu privire la anumite aspecte legate de accident.

Daca daunele pot fi solutionate pe cale amiabila, in afara tribunalului, partile sunt libere sa faca acest lucru.

Atentie! Parasirea locului unui accident soldat cu ranirea unor persoane constituie delict penal.

Accidentele pot fi raportate la numarul de telefon 02.

Va recomandam sa declarati la vama, in momentul intrarii, sumele care depasesc 3000 USD.

Importul sistemelor de pozitionare globala (GPS) sau a altor sisteme sunt uneori supuse unor regulamente speciale. O autorizatie speciala trebuie obtinuta in cazul importului unor sisteme GPS utilizate ca aparaturi periferice pentru cresterea capacitatii unor calculatoare sau antene.
Telefoanele celulare pot fi importate fara restrictii. Pentru telefoanele prin satelit este necesara o aprobare prealabila de import din partea autoritatilor ruse.
Calculatoarele portabile pentru uzul personal pot fi importate fara restrictii.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.