Conditii de calatorie cu masina: Slovenia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Slovenia. Intrarea in Republica Slovenia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Toti strainii, inclusiv cetatenii UE au obligatia sa se inregistreze la politia pe raza careia locuiesc, in termen de 3 zile de la sosirea in Slovenia. Pentru cazul in care se cazeaza la hotel, acesta se ocupa de inregistrare.

Slovenia este o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman: Ambasada Romaniei din Ljubljana.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor slovene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta: 112 – Servicii de urgenta (Pompieri si Salvarea) si 113 – Politie.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!
Asigurarea medicala este obligatorie in Republica Slovenia. Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de
destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In Republica Slovenia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire).

Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Este interzisa oprirea autoturismului pe banda de urgenta.
Atentie! In cazul in care primiti o amenda si nu dispuneti de suma necesara, autoritatile competente slovene (politia si/sau compania slovena care administreaza autostrazile – DARS) au dreptul sa va retina actele pana la plata amenzii.

In urma incalcarii legislatiei privind siguranta traficului rutier, autoritatile competente elibereaza un proces verbal de amenda si un proces verbal de retinere a tuturor documentelor de identitate ale conducatorului auto si ale autoturismului.

In Republica Slovenia autoritatile politienesti pot fi prezente atat in uniforma, cat si civili cu autoturisme corespunzatoare.

Atentie! In cazul in care, in urma unui control al politiei rutiere slovene, exista suspiciuni privind provenienta legala a masinii, acestia au dreptul sa retina autovehiculul pana la identificarea acestuia, perioada care poate dura pana la 6 luni, fara drept de despagubire.

Atentie! Incepand cu data de 1 iulie 2009, pentru vinietele aferente utilizarii retelei de autostrazi din Slovenia, sunt aplicate urmatoarele tarife:

  • Pentru autovehiculele de pana la 3,5 t:
  • vinietele cu o valabilitate de 1 saptamana costa 15 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 luna pot fi achizitionate cu 30 de Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achizitionate cu 95 Euro

Vinietele pot fi achizitionate de la statiile de carburanti din Ungaria, Croatia, Austria, Italia – inainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima statie de carburanti de pe teritoriul Sloveniei.

VINIETA SE LIPESTE OBLIGATORIU PE PARBIZ, IN PARTEA DREAPTA SUS.

Contraventia pentru nerespectarea legislatiei locale este de 300 euro sau 150 euro achitati in termen de 8 zile.

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este foarte buna.

Parcarea in interiorul localitatilor este permisa numai in locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afisate la vedere in interiorul masinii.

Centura de siguranta este obligatorie.

Limitele de viteza admise

  • in localitati – 50 km/ora
  • in afara localitatilor – 90 km/ora
  • pe drumuri expres- 100 km/ora
  • autostrazi – 130 km/ora

Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 si 1200 de euro si suspendarea permisului de conducere in cazul in care soferii au depasit cu 30-50 km/h limita de viteza, in functie de categoria drumului.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Slovenia.

Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar.

Amenzile pentru incalcarea legislatiei privind siguranta traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

In caz de accident usor, notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Republica Slovenia. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile in caz de urgenta:

  • 112 sau 911 – Urgenta (Pompieri si Salvare)
  • 113 – Politia

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 800 bucati sau 200 tigari de foi sau 50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 litri bauturi alcoolice cu concentratia mai mare de 22 % sau 20 litri de bautura cu concentratia mai mica de 22 %.

In cazul excursiilor destinate vanatorii, cetatenii romani pot calatori cu arma de vanatoare cu urmatoarele conditii: detinerea unui permis european, licenta pentru arma si documentele care sa dovedeasca scopul calatoriei + vanatoarea.

Sfatuim persoanele interesate sa calatoreasca cu alte arme care nu sunt de vanatoare sa se adreseze din timp autoritatilor politienesti slovene pentru obtinerea autorizatiei de intrare/tranzitare cu arme in aceasta tara.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.