Conditii de calatorie cu masina: Spania

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spania.

Intrarea in Spania este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile.

Spania este o tara cu un nivel de criminalitate relativ redusa.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea frecvent in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Atentie! Nu acceptati transportarea unor pachete sau genti carora nu le cunoasteti continutul. Nu acceptati sa faceti servicii de curierat in schimbul unor bani si/sau bilete de avion. Exista retele de traficanti de droguri care se folosesc de asa numiti carausi pentru a transporta droguri. Persoanele gasite cu droguri asupra lor sunt arestate si risca pedepse privative de libertate severe.

Atentie! Posesia oricarui tip de substante stupefiante, in orice cantitate, este interzisa si se pedepseste cu inchisoarea de la 4 la 20 de ani.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia la numarul de urgenta 112 si sa precizati orasul si adresa unde va aflati (strazile sunt bine marcate).

In cazul pierderii pasaportului romanesc, va recomandam sa va deplasati la cea mai apropiata sectie de politie pentru a face un denunt (denuncia), apoi sa va adresati celui mai apropiat consulat roman:

 • Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Madrid
 • Consulatul General al Romaniei din Barcelona
 • Consulatul General al Romaniei din Sevilla
 • Consulatul General al Romaniei din Bilbao
 • Consulatul Romaniei din Castellon
 • Consulatul Romaniei din Zaragoza
 • Consulatul Romaniei din Ciudad Real
 • Vice-consulatul Romaniei din Almeria

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor spaniole, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • 091 – Politia locala
 • 112 – Politia nationala, Ambulanta (SAMUR)
 • 080 – Pompieri

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare romane, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Atentie! Chiar daca nu cunoasteti limba spaniola, cand apelati serviciile de urgenta, asteptati sa vi se faca legatura cu un operator care vorbeste o limba de circulatie internationala. In unele zone este posibil sa fiti redirectionat spre un operator vorbitor de limba romana.

Asigurarea medicala este obligatorie in Spania.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

Persoanele neasigurate trebuie sa plateasca ulterior costurile medicale, care se pot ridica la sume considerabile. In caz de deces, Ambasada si Consulatele Romaniei NU un sunt responsabile de cheltuielile de repatriere a corpurilor neinsufletite. In Spania, serviciile de pompe funebre detin exclusivitate in acest domeniu, nefiind permisa transportarea persoanelor decedate de catre persoane neautorizate ori firme de pompe funebre din alte tari. Costurile pentru aceste transporturi avand ca destinatie Romania variaza intre 6.000 si 10.000 de euro, cu plata in avans. De asemenea, exista posibilitatea incinerarii sau inhumarii pe plan local. Si aceste doua proceduri implica cheltuieli intre 3.000 si 6.000 euro.

In Spania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Accesul pe autostrazi este permis in baza achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada.

Costul minim pentru accesul pe autostrada este de 3 euro. Exista de asemenea autostrazi cu plata (inscriptionate cu textul PEAJE) si autostrazi deschise liberei circulatii.

Recomandam cetatenilor romani, proprietari/soferi de autobuze, camioane de tonaj, autocare, care intentioneaza sa calatoreasca in Catalunia, sa se informeze cu privire la conditiile de trafic si restrictiile de circulatie existente, fie de la partenerii spanioli, fie direct de pe website-ul oficial al Serviciului catalan de trafic – http://www20.gencat.cat/portal/site/transit sau al Directiei Generale de Trafic spaniole – www.dgt.es.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpara de la aparatele de taxare din parcare ).

Atentie! Neplata parcarii (neafisarea pe bord a tichetului corespunzator) sau depasirea timpului platit se sanctioneaza cu 90 de euro (pentru fiecare 15 minute amenda se majoreaza cu cate 90 euro).

Parcarea in locuri neautorizate se sanctioneaza cu amenda de 90 de euro si ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea in original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi de 230 euro si a unei alte taxe de 3 euro pe ora de depozitare a masinii.

Parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilitati (fara afisarea tichetului special european) se penalizeaza cu 200 de euro si cu ridicarea autovehiculului.

Se recomanda atentie sporita in timpul opririlor in parcarile amenajate pe autostrazi (in special in timpul noptii), fiind inregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de inmatriculare straine, in special in sezonul estival.

In Spania, centura de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata in interiorul localitatilor si pentru toti pasagerii in afara localitatilor.

Limitele de viteza admise

 • strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora
 • drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora
 • sosele nationale – 100 km/ora
 • autostrazi – 130 km/ora

Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1.500 euro si suspendarea permisului de conducere. Incepand cu data de 1 iulie 2006, conform noilor reglementari rutiere, depasirea cu peste 40 km/ora a limitelor de viteza constituie infractiune, iar depasirea vitezei cu mai putin de 40 km/ora se pedepseste cu amenda de pana la 1.500 euro. Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sanctionare a incalcarii normelor de circulatie. In cazul depasirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducatorul auto risca masura arestarii si retinerea autoturismului.

Atentie! In cazul in care transportati bunuri in masina personala (produse comerciale numeroase) si nu detineti dovada cumpararii acestora, marfa se confisca, iar ocupantii vehiculului poti fi arestati.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. Se poate folosi numai sistemul hands free. Castile cuplate la telefon sunt interzise.

Pe teritoriul Spaniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar. Acestea reprezinta infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi si a punctelor de penalizare.

Permisul de conducere romanesc modelul tip card plastic este valabil in Spania.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala si acordati primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 • Politia – 091
 • Ambulanta – 112

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.