Conditii de calatorie cu masina: Suedia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Suedia.

Intrarea in Suedia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Sanctiunile impuse de legislatia suedeza pentru incalcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, iar autoritatile locale competente monitorizeaza atent respectarea dispozitiilor legale in materie. Maltratarea copiilor, fizica si psihica, este interzisa, iar in cazurile in care sunt suspectate abuzuri, copiii sunt preluati in custodia serviciilor sociale, pana la clarificarea situatiei. Aplicarea oricaror pedepse fizice copiilor, chiar daca se invoca un scop educativ, are consecinte legale grave, care duc la separatia copiilor de parinti. In cele mai multe cazuri inregistrate in Suedia, care au dus la preluarea copiilor de catre serviciile sociale, copiii sunt cei care au reclamat faptul ca parintii ii supun unor agresiuni fizice sau psihice.

Institutii publice si private suedeze, de pilda din domeniul bancar, pot solicita cetatenilor straini, inclusiv romani, sa se legitimeze cu un pasaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii. In aceste situatii, cartea de identitate romaneasca, suficienta pentru intrarea in Suedia, nu permite accesul la serviciile respective.

Suedia este o tara cu un nivel redus de criminalitate.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate si in special in zonele frecventate de turisti (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate intr-un loc sigur si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, carte de identitate, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea politiei locale, precum si a celui mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor suedeze, apelati 112 – serviciul de urgente.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a se verifica daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Suedia.
Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari, verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In Suedia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta si este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire).

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii in perioada 1 noiembrie-30 aprilie.

Atentie! Pentru circulatia autovehiculelor in orasul Stockholm a fost introdusa o taxa de drum obligatorie in valoare de 30 SEK/autoturism. Punctele la care se percepe aceasta taxa sunt marcate prin afisaj electronic luminos.

Este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre conducatorul autovehiculului (soferul aflat la volan), precum si de toti ceilalti pasageri din autovehicul.

Limitele de viteza

  • intre 30 – 50 km/h in orase;
  • intre 70 – 90 km/h in afara oraselor;
  • 110 km/h pe autostrazi.

Drumurile publice, autostrazile sunt marcate corespunzator normelor internationale rutiere. Starea drumurilor este, de regula, foarte buna.

Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat. De regula, locurile de parcare sunt cu plata.

Utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor anti-radar constituie infractiune, pedepsita cu amenda si confiscarea aparaturii respective.

Permisul de conducere romanesc este valabil pe teritoriul suedez.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva, care figureaza pe Cartea verde.
Sumele in valuta cu care se intra/iese in/din Suedia, in conformitate cu reglementarile UE, sunt de maximum 10.000 Euro.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.