Constanta in extrasezon – ce ai de vazut in orasul de la malul marii

0

Este clar de ce merge omul la Constanta vara: sa se bronzeze pe plaja si sa faca baie in mare. Dar ce ai avea de facut si de vazut in Constanta daca te duci in extrasezon? Iarna, de exmplu.

Oricat de mult s-ar putea supara constantenii, Constanta nu este de fapt un oras cu adevarat turistic, din moment ce atrage vizitatorii in general doar 3 luni pe an, vara. Un oras turistic este vizitat 12 luni pe an, iar oamenii vin pentru ca au ceva de vazut.

Ce ai de vazut in Constanta in extrasezon? Pai, in primul rand, te poti bucura de lipsa aglomeratiei, de stradutele goale din zona plajelor, de plajele pustii. Dar nu te duci doar pentru asta pana la Constanta. Dar o fuga de cateva ore pana in orasul de la malul marii poate avea un efect reconfortant, mai ales cand fugi din Bucuresti.

Este totusi placut sa te plimbi pe mica faleza de la Marea Neagra, pe langa foarte celebrul si la fel de abandonat Cazino, acompaniat de sunetul valurilor si de tipetele pescarusilor (daca ai noroc, iarna, prinzi si ceva mare inghetata), sa dai o tura prin Portul Tomis, eventual sa vizitezi Acvariul Constanta – ridicol de mic, fie vorba intre noi, comparativ cu adevaratele acvarii din alte orase mai celebre de la malul altor mari (8 lei biletul pentru adulti, 2 lei pentru elevi/studenti, gratis pentru copiii sub 7 ani).

Tot prin zona merita sa vizitati si Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel. La nici doua sute de metri mai incolo gasiti biserica Romano-Catolica Sfantul Anton si, dupa alti 200 de metri, ca semn al deplinei tolerante ce domneste de secole aici, intalniti Marea Moschee a Constantei. Nu, nu este chiar atat de mare, este o cladire istorica, ridicata in 1913, la initiativa Regelui Carol I, care se poate vizita. Biletul costa 5 lei, dar iti asigura si urcarea in turnul moscheei – adica in minaret, de unde ai cea mai frumoasa perspectiva asupra integului oras.

In zona este si Piata Ovidiu, cu statuia marelui poet roman exilat pe meleagurile noastre, precum si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. La vreo 800 de metri distanta se afla si Muzeul Marinei Romane si, odata cu acesta, se cam incheie si periplul obiectivelor de vizitat din Constanta.

Din pacate, Constanta este un oras cam “varza”, ca sa nu spunem “mazare”. Constanta nu se ridica nicidecum la inaltimea pozitiei sale geografice, fiind un oras destul de trist, cu un aspect neingrijit, cu multe cladiri si spatii abandonate. Un oras fara prea mult farmec si care, fara mare, n-ar fi deloc mare lucru.

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea DOAGA; Foto: Tatiana ALEXANDRU

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.