Ati auzit de Piatra lui Dan? Sau de Piatra lui Lucaci? Sau de cea a lui Sandu? Daca nu sunteti din zona Clujului, cel mai probabil nu. Si noi am aflat recent de acest loc, tot cautand atractii turistice mai putin aglomerate in zona respectiva. Ce este atat de special la aceste pietre? Faptul ca ofera o privelista minunata asupra Lacului Tarnita si a imprejurimilor. Se pare ca de pe Piatra lui Lucaci se vede chiar orasul Cluj Napoca, dar nu putem confirma, pentru ca noi nu am ajuns pana acolo (desi am facut mai bine de jumatate din circuitul care ajunge pana la ea)
Dar, pentru ca am auzit ca Piatra lui Dan ofera cea mai frumoasa priveliste asupra lacului, am vrut neaparat sa ajungem la ea, sa ne convingem. Si, desi este un traseu usor spre mediu, in care singura parte grea inseamna o urcare accentuate de aproximativ 250-300 m diferenta de nivel, faptul ca traseul este nemarcat il face mai greu de gasit. Sau cel putin nu era marcat, cand am fost noi, la jumatatea lunii iulie.
Dupa ce am gresit directia de 3 ori si ne-am intors plouati (la propriu) si dezamagiti ca nu am reusit sa vedem minunata priveliste, a doua zi ne-am mobilizat si am luat-o de la capat, pe un cu totul alt traseu. Cel mai scurt pe care ni-l indica oarecum chiar Google Maps si pe care l-am regasit si in descrierile unui ziar local ca fiind recomandat pentru intoarcerea din circuitul spre Piatra lui Dan.
Acest traseu porneste chiar din DJ 107P, din apropierea Barajului Tarnita. Putin mai sus de el, pe partea opusa, exista si un refugiu unde iti poti lasa masina. Sau o poti lasa chiar la baraj si mergi mai mult pe jos, depinde cum gasesti loc.
In traseu nu intri exact pe unde te trimite Google Maps, ci cu vreo 10 metri mai in stanga. Nu e usor de dibuit drumul: de fapt, vei vedea o urcare abrupta de cativa metri. Apuc-o pe acolo si vei ajunge la o poteca prin padure. In prima parte, traseul este destul de evident, poteca fiind foarte bine definita. Dupa vreo 200-300 de metri de mers paralel cu traseul indicat de Google Maps, incepe incurcatura, pentru ca poteca duce in fata, dar incepe sa se vada o alta, foarte vaga, care incepe sa urce accentuat spre stanga. Traseul Google Maps ne zicea sa mergem in fata, eu as fi jurat ca trebuie sa incepem sa urcam.
Se pare ca este ziua noastra norocoasa, pentru ca incepem sa auzim voci. Si veneau de sus, deci e cazul sa incepem urcusul. Ne-am intalnit si cu ceilalti drumeti, care ne-au confirmat ca suntem pe drumul cel bun, dar sa fim cu bagare de seama, pentru ca poteca nu este deloc clara. Important este sa mentinem directia spre punctul de destinatie indicat de Google Maps si sa urcam pana intram intr-un drum lat, “de ATV”, de unde totul va fi mai simplu. Si asa am facut. Am tot urcat, am inceput sa cautam urme prospete, pentru ca de la ploaie drumul era destul de noroios, si, dupa aproximativ 1h, am ajuns in drumul cel lat, unde, din loc in loc, de copaci erau agatate niste benzi semnalizatoare. De aici, intra-adevar, totul a fost simplu, pentru ca, urmand aceste benzi ajungi si la Piatra lui Dan (urmand drumul spre dreapta) si la cea a lui Sandu (luand-o spre stanga).
Spre Piatra lui Dan, de unde ai acea priveliste spectaculoasa asupra Lacului Tarnita, o apuci pe langa hranitoarea de animale din dreapta si mai mergi vreo suta de metri, dupa care faci stanga, pe o mica poteca ce pleaca din drumul de ATV. De fapt, faci stanga acolo unde iti spune Google Maps ca trebuie sa faci asta. Si, dupa inca vreo suta de metri, ajungi pe stanca aceea, botezata Piatra lui Dan, de pe care poti face poza aceea spectaculoasa cu acel peisaj ce nu pare din Romania, ci mai degraba de prin Thailanda. Iar daca ai noroc sa nimeresti si dupa o ploaie, imaginea va fi infinit mai faina, datorita norilor ce se ridica de pe lac si din padurea din fata. Si, ca idee, ceea ce se vede in mijlocul lacului nu este nicidecum o insula, asa cum pare, ci varful unei peninsule. La intoarcere, de la hranitoarea de animale, poti merge in fata inca vreo 100 de metri si spre Piatra lu Sandu, daca tot ai ajuns pana aici, dar imaginea e depare de a fi la fel de spectaculoasa. Drum bun la intoarcere si coborare usoara spre masina – desi nu va fi deloc!
O alta varianta pe care te indruma Google Maps spre Piata lui Dan este cea prin satul Agarbiciu, pe un drum care s-ar putea face cu masina. Este putin probabil in realitate sa poti intra cu masina pe acolo – probabil cu o masina preparata off-road – dar poti ajunge pana aici. De aici incolo mai ai 5,5 kilometri, care s-ar putea face pe jos, drumul parand unul destul de lejer. Noi nu l-am incercat, dar asteptam impresii.
Drumuri bune si frumoase!
Text si foto: Tatiana Alexandru
Un comentariu
Superba locatie!!