Parcul Natural Vacaresti – delta de oras

0

Sigur ati auzit de Delta Vacaresti sau de „Delta dintre blocuri”, cum i se mai spune Parcului Natural Vacaresti – numele sau oficial. Este amplasat in Bucuresti, intre Soseaua Vitan-Barzesti, Calea Vacaresti, Splaiul Unirii si Soseaua Oltenitei, inspre Popesti-Leordeni.

Probabil unei parti a publicului i se va parea mai cunoscuta pozitionarea vizavi de targul auto Vitan. Da, in spatele acelui zid de pamant care inconjoara zona se afla de fapt Delta Vacaresti. Ai putea sa urci pe el si sa vezi ce se intinde dincolo. Zona a fost declarata parc natural printr-o hotarare a guvernului Ciolos, iar recent a intrat in administrarea Primariei Capitalei.

Nu e ca si cum , daca ai vazut Delta Vacaresti – care, de altfel, nici macar nu e o delta in sensul adevarat al cuvantului – , nu mai ai nevoie sa mergi in Delta Dunarii. Clar, nu e acelasi lucru. De fapt, ca sa fim sinceri, este o zona abandonata de om si recucerita de flora si fauna specifica unei balti. Acolo trebuia amenajat un mare lac de acumulare, asa cum este si Lacul Morii, proiect demarat in perioada comunista si abandonat dupa Revolutia din Decembrie 1989.

Parcul Natural Vacaresti

Parcul Natural Vacaresti

Locul a devenit o insula de natura 100% intr-un oras dominat de constructii inghesuite, de betoane si sticla, de masini cu soferi nervosi si de strazi inguste ori supraaglomerate. In spatele digurilor artificiale care ar fi urmat sa sustina programatul lac te rupi de infernul orasului – se mai zaresc zgarie-norii dintr-un ansamblu rezidential si hotelul lui Negoita – unul din ei sau al ambilor, nici nu conteaza -, iar pe latura dinspre blocurile comuniste de pe Oltenitei ai sansa sa fii „secerat” de boxele din care tineri adolescenti trag cu manele spre parc. De asemenea, sa nu te mire gunoiul de toate felurile aruncat pe malul interior al digului.

Dupa ce treci insa de dig, esti in imparatia pasarilor, a rozatoarelor, a pestilor, a apei, a copacilor, a ierburilor si a stufarisului specific, intr-adevar, unei delte. Vei gasi in special lebede si rate salbatice, dar si pescarusi, egrete, cormorani, lisite, vidre, dihori, vulpi. E greu sa vezi toate aceste vitetati cu ochii tai, mai ales ca majoritatea isi fac veacul in zonele in care accesul omului este imposibil. Dar, ca vizitator, te poti plimba fie de jur imprejurul parcului, pe dig – inclusiv cu bicicleta, de unde vei avea si o panorama superba asupra intregului parc -, fie in interiorul Deltei, pe aleile existente in zona si usor de descoperit, inclusiv pe telefon, pe Google Maps. Sa ai totusi la tine suficienta apa – nu ai de unde sa cumperi prin zona. Pentru o plimbare in natura, Delta Vacaresti este o solutie foarte la indemana pentru bucuresteni.

Parcul Natural Vacaresti

Parcul Natural Vacaresti

Fiind un loc abandonat, accesul se poate face, teoretic, din oricare parte – escaladezi digul de pamant, dupa care cobori pe dalele uriase de beton in Parcul Natural, prin primul spatiu prin care crezi ca poti sa o faci in siguranta.

Totusi, punctul cel mai facil de acces este prin coltul dinspre intersectia Splaiului Unirii cu Soseaua Vitan-Barzesti – vizavi de targul auto. Problema majora este ca, atunci cand vii cu masina, nu vei gasi un loc special amenajat pentru parcarea acesteia. Vei fi nevoit sa parchezi la baza digului, peste bordura inalta de pe Splaiul Unirii, sau fix in coltul de acces, pe terenul viran de la baza, daca mai gasesti loc. Evita sa mergi sambata sau duminica dimineata, cand toata lumea vine la targul auto.

Si un pont: viziteaza Delta Vacaresti cat mai poti – este posibil ca, in timp, zona sa fie inchisa, iar accesul publicului interzis, cel putin in interiorul Deltei.

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.