Este foarte frumos sa pleci in vacanta cu masina, dar este si mai frumos sa te si intorci cu ea – si nu adusa pe o platforma. Pentru asta trebuie sa te asiguri ca masina este pregatita de drum lung si ca va face fata unei vacante in care va avea de alergat. De aceea, este recomandat sa tii cont de cateva sfaturi.
* In primul rand, starea tehnica a masinii trebuie sa fie una buna. Ideal ar fi sa faci o verificare a masinii intr-un service, inainte de a pleca in vacanta, mai ales in cazul unui drum care presupune niste mii de kilometri cu masina. Daca ai facut o revizie recenta a masinii, mai fa-i totusi cateva verificari de control inainte de a pleca la drum.
* Verifica nivelul uleiului de motor si eventual completeaza pana la nivelul maxim inainte de a pleca in vacanta. In cazul unei vacante cu multi kilometri de condus, este bine sa ai si un bidon de ulei de rezerva, de acelasi tip de care ai si in motor.
* Verifica si nivelul celorlalte lichide – de racire, de frana, de parbriz.
* Verifica sistemul de franare – placutele sa nu fie uzate, mai ales daca ai in plan multe drumuri de munte. Daca auzi zgomote de frecare metalica atunci cand franezi, trebue sa mergi in service.
* Anvelopele sunt extrem de importante pentru siguranta ta si a celorlalti – din masina ta sau din trafic. Asigura-te ca au presiunea indicata de producatorul masinii si ca nu sunt foarte uzate. Este usor de verificat, uitandu-te la indicatorii de uzura ai anvelopelor (acele ridicaturi existente din loc in loc de-a lungul “santuletelor” de pe cale de rulare a anvelopei.
* Nu uita de roata de rezerva – sa aiba si ea presiunea indicata.
* Daca observi o uzura neuniforma a anvelopelor, efectueaza o verificare a geometriei directiei intr-un service de profil.
* Asigura-te ca ti se aprind toate luminile si ca ai la tine becuri de rezerva, trusa medicala si stingatorul in termenele de valabilitate, vestele reflectorizante, triunghiul reflectorizant.
In afara de pregatirea masinii, este foarte importanta si pregatirea soferului
* Stabileste-ti din timp traseul, calculeaza-ti ruta si timpii aproximativi de condus. Pleaca odihnit la drum, iar la fiecare doua-trei ore de sofat ia o pauza. Pentru drumuri foarte lungi, mai ales in afara tarii, este bine sa-ti fixezi puncte intermediare de innoptat si sa-ti faci rezervari din timp.
* Nu iti fixa termene nerealiste de ajungere la destinatie si ia-ti intotdeauna o marja de timp de rezerva, pentru evenimente neprevazute – ambuteiaje, lucrari, accidente pe drum. Condu prudent si fara sa te grabesti – la urma urmei, esti in vacanta, nu te mai streseaza nimic. Asa iti poti arunca si tu cate un ochi la peisajele din jur.
* In plus, este bine sa ai notate undeva numerele unor firme de asistenta rutiera sau tractare, precum si numerele ambasadelor si consulatelor tarilor in care mergi – chiar daca ai telefon cu internet mobil.
* Este bine sa ai in masina si o harta fizica sau un atlas rutier, pentu orice eventualitate, ori chiar un GPS clasic.
* Nu uita de actele masinii: RCA si cartea verde, talonul, imputernicirea – in cazul in care masina nu este pe numele tau sau este inmatriculata pe firma si vrei sa iesi cu ea din tara.
* De asemenea, in cazul in care iesi din tara, e bine sa-ti faci si sa ai la tine asigurarile de calatorie.
Drumuri bune si frumoase!