Asezarile rupestre din Tinutul Buzaului

0

Desi nu foarte promovat, judetul Buzau este unul foarte ofertant in locuri demne de vizitat. Si, pentru ca este foarte aproape de Bucuresti, fiecare dintre ele poate fi inclus intr-o excursie de o zi.

Ce poti sa vizitezi? Lacul Vulturilor (sau Lacul fara fund), Vulcanii Noroiosi, Lacul Siriu, Babele de la Ulmet (Trovantii de Buzau) sau Asezarile rupestre din Tinutul Buzaului. Probabil ca mai sunt, dar nici noi nu le stim chiar pe toate. Pe astea le-am vazut, ne-au placut, si suntem in masura sa va povestim despre ele.

Asezarile rupestre sunt niste chilii sapate in piatra, estimate a data inca din Epoca Bronzului. Au fost folosite ca adaposturi, ca lacasuri religioase sau refugii si au stat la baza dezvoltarii asezarilor umane, asa cum le stim in ziua de azi.

Traseele tematice, gandite sub forma de circuit, pleaca din satul Nucu, unde poti ajunge din DN 10 Buzau – Brasov, pe un drum judetean care porneste din satul Magura si apoi pe un drum comunal, care leaga satul Bozioru de Nucu. Acest drum – DC 85 – nu este asfaltat, iar pe ultimii kilometri, dupa Gavanele, devine destul de dificil de parcurs pentru un incepator. Exista o mica parcare inainte de intrarea in traseu, aici iti poti lasa masina si poti continua pe jos pana in Poiana Cozanei, unde gasesti si primele doua obiective importante: Schitul Fundul Pesterii si Chilia lui Dionisie Torcatorul.

Pe peretii schitului Fundul Pesterii sunt cioplite semne ciudate, pe care arheologii le considera a fi arme datand din Epoca Bronzului, de aici si deductia privind vechimea acestor chilii. Acum este inchisa cu  o poarta metalica si lacat, pentru ca au existat mai multe episoade de vandalism, iar multe din respectivele semne au fost deteriorate.

Din Poiana Cozanei drumurile se despart in trei variante de traseu tematic. Noi am ales Circuitul nr. 3 (foto 1), cel mai scurt dintre ele. Asa ca, de la Chilia lui Dionisie Torcatorul am inceput urcusul de 10-15 minute spre Bisericuta lui Iosif. Este sapata intr-un perete stancos aflat in unghi de 90 de grade cu pamantul, brazdat de un sant in forma de arc, deasupra usii si ferestrei, pentru a le feri de scurgerile de apa de pe stanca.

Intreg circuit 3 a fost facut in aproximativ  2h30 ore, intr-un ritm foooarte lent, cu cateva pauze de admirat copacii si cu multe poze.

Zona mai este cunoscuta si ca Tara Luanei, o denumire recenta, fara un temei istoric, dar care s-a dovedit a fi o buna metoda de marketing.

 

Galeria foto urmeaza intocmai traseul din Satul Nucu pana la Bisericuta lui Iosif:

Text si foto: Tatiana Alexandru

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.