Da, tehnologia a avansat, iar telefoanele mobile nu mai sunt de mult doar telefoane. Smartphone-urile de azi au ajuns sa aiba o multime de functii si sa poata fi folosite si ca GPS, camera foto, camera video de mana sau camera video de masina, audio si video player, ba chiar si in loc de tableta ori laptop. Ca doar de aceea este telefon inteligent.
Si totusi, unele dintre aceste functii nu vor putea fi niciodata inlocuite cu adevarat de un telefon, oricat de performant sau de scump va fi acesta. Sa le luam pe rand si sa explicam si de ce:
Telefonul nu e GPS
Intr-adevar, pe toate telefoanele inteligente exista functia de GPS. Pe toate pot rula aplicatii gen Google Maps ori Waze, foarte utile, de altfel – atat timp cat ai internet. Pe toate pot fi rulate aplicatii de GPS, cu harti offline – adica fara sa fie nevoie de internet mobil.
Si totusi…
Telefonul nu are intotdeauna precizia unui GPS autentic: cand ti-e lumea mai draga, te vei trezi ca telefonul te vede pe o strada paralela. Sau pe contrasens. Sau pe un pasaj, desi tu esti paralel cu el. Un GPS bun este mai stabil decat un telefon si te localizeaza mult mai precis decat un telefon.
Telefonul e facut sa sune, ca de aceea e telefon. Cand ai cea mai mare nevoie de indrumari in trafic, te trezesti ca cineva te apeleaza si ca harta GPS-ului iti dispare de pe ecran. Un GPS nu va iesi niciodata din functia lui.
Telefonul se va supraincalzi cand il folosesti si ca GPS. Da, pe distante scurte e ok, sau iarna, dar ce te faci in miezul verii, cand soarele iti bate prin parbriz direct pe telefon, care oricum e incalzit de la faptul ca sta cu ecranul permanent deschis si il tii si tot timpul la incarcat? Nu vrei sa-ti vezi telefonul atat de fierbinte incat sa ti se inchida fix cand ai nevoie sa-ti spuna ce faci la urmatoarea iesire de pe autostrada. Un GPS nu se va supraincalzi niciodata, pentru ca de aceea este conceput: sa stea in parpriz, in soare, si zeci de ore continuu.
Telefonul ti se va descarca la un moment dat, chiar si tinut la incarcat. La un drum lung, folosit ore intregi, cu ecranul deschis permanent si conectat la internet, eventual si dupa niste convorbiri si folosit cu alte functii, vei constata ca telefonul se incarca mai incet decat se descarca. Un GPS nu va pati niciodata asta.
Cautati un GPS cu hartile complete pentru Europa si cu actualizare a acestora pe viata.
Printre modelele de GPS apreciate din punct de vedere al raportului calitate/pret, se numara acestea: Smailo HD 5.0, Mio Spirit 7500 LM, Garmin Nuvi 58LMT si Mio Spirit 6970.
Telefonul nu este camera video
Telefonul poate fi folosit si ca videocamera de bord. Exista aplicatii care pot face exact asta, asa ca multi se vor gandi ca nu au nevoie si de o camera video auto DVR propriu-zisa, folosita in general ca martor de bord. Da, telefonul poate filma, ca doar are camera.
Si totusi…
Telefonul nu va avea stabilitatea unei adevarate camere video de masina. Si asta in primul rand din cauza suportului – suportul de prindere de parbriz pentru camere video este foarte fix, spre deosebire de cele pentru prinderea telefoanelor in bord.
Este foarte posibil ca imaginea filmata cu telefonul sa fie de multe ori neclara, multe telefoane avand probleme in a focaliza rapid imaginea, mai ales in miscare. O camera video auto buna nu-ti va face niciodata asemenea probleme.
Printre modelele de camera video de masina cu un foarte bun raport pret/calitate se numara Mio MiVue C320 Full HD si 2Drive EXECUTIVE 2.7″ Full HD.
Gasesti alte oferte la preturi mici si AICI.
Telefonul nu este camera foto
Desigur, telefoanele din ziua de azi au camere foto/video extrem de performante. Deja, camere de 13 Megapixeli – sau chiar 21 Mp – reprezinta ceva obisnuit. Da, telefoanele mobile pot face poze bune.
Si totusi…
Cu telefonul nu vei putea face niciodata poze asa cum le faci cu o camera foto. In primul rand, pentru ca nu ai zoom optic. In al doilea rand, pentru ca focalizarea este mult mai slaba in cazul unui telefon.
Cu telefonul nu vei avea stabilitate. In primul rand, pentru ca in general aparatele foto au stabilizatoare de imagine. In al doilea rand, pentru ca o camera foto se fixeaza si se manevreaza mult mai stabil in maini decat un telefon.
Telefonul e bun pentru selfie-uri si poze facute pe fuga. O camera foto iti va face fotografii artistice, cu zoom, cu wide, cu focalizare multipla, cu reglaj manual. Daca telefoanele faceau fotografii la fel de bune ca aparatele foto, producatorii de profil, gen Nikon, Canon, Fuji, Sony, ar fi dat de mult faliment. Ceea ce chiar nu e cazul.
In definitiv, diferenta este simpla: telefoanele fac poze, iar aparatele foto fac fotografii. Depinde de fiecare ce-si doreste.
Printre modelele de aparate foto cu un foarte bun raport calitate/pret se numara, pe categorii, urmatoarele:
Aparate foto compacte: Canon SX710HS, 20.3MP
Aparate foto DSLR: Nikon D3300, 24.2MP + Obiectiv AF-P 18-55mm VR
Aparate foto mirrorles: Sony Alpha A5000L, 20MP + Obiectiv 16-50mm sau Sony Alpha A6000L, 24.3MP + Obiectiv 16-50mm
Si, daca te intereseaza ceva, cumpara-l de Black Friday. S-ar putea sa fie mult mai ieftin sau sa gasesti vreo oferta la care nici nu te-ai gandit.
5 comentarii
Minciuni si reclama mascata
nu stiu ce jaf de iphone detii, insa iti sugerez sa arunci o privire la telefoanele mai noi …. un gps , are un procesor dual core, maxim, asta fiind cel mai performant, un telefon, pai sa vedem, uhm helio core ( 10 nuclee), deci durata de calcul se face mult mai rapid, chipurile video la unele telefoane sunt chiar hexa core …. memoria ram e de 4-6-8 gb, nu 1-2 gb ca la gps … unele telefoane folosesc atat GPS ( Global Position Sattelite) cat si A-Glonass, deci precizia fiind de pana la 10m …. un sfat util, inainte sa intri intr-o nisa la care nu te pricepi, macar informeaza-te .. cius 😉
Un articol care nu m-a convins nici macar pentru o secunda. De cand a aparut Android si Waze am scapat de grija hartilor si a actualizarilor de software.
Asta atat timp cat ai internet.
Folosesc cu succes Waze in Romania si cand merg afara iGO. Merge totul impecabil. Nu inteleg ce doresti tu sa scoti in evidenta la un aparat dedicat ptr. ca sincer o chinezarie de doi bani nu se apropie de un termial oferit de o marca de top. Iar mai nou AutoGuard care se comporta f. decent si e free fara reclame sau mai stiu eu ce bazaconii. Deci … inutil articolul tau pentru userii care stiu de cat e suta. O zi frumoasa!