Cinci reguli de civilizatie in trafic, despre care nicio scoala de soferi nu te invata

1

Exista cateva reguli de civilizatie in trafic care, daca s-ar aplica si in Romania, ar face ca sofatul sa fie mai putin stresant, soferii sa fie mai putin nervosi, iar traficul sa se desfasoare mult mai fluent. Sunt reguli de bun simt, despre care nimeni nu te invata nicaieri, dar pe care ar fi ideal ca fiecare sofer sa le puna in practica.

Iata cele cinci reguli de aur ale unui trafic mai civilizat:

 1. Da-te la o parte atunci cand mergi prea incet

Atunci cand circuli pe un drum cu o banda pe sens, foarte aglomerat, cu multe linii continue, curbe, pante si rampe si observi ca in spatele tau s-au adunat deja 3, 4 sau mai multe masini care te-au ajuns din urma, inseamna ca mergi prea incet fata de cei din spatele tau, chiar sub viteza legala, si ca tii de fapt in loc alti soferi care ar putea conduce mai rapid decat tine, dar nu te pot depasi. Nu este o rusine ca nu poti tine pasul cu ceilalti – poate nu ai experienta, poate ai un vehicul mai lent, poate pur si simplu ti-e teama sa mergi mai repede ori doar esti foarte prudent – dar nu-i obliga nici pe ceilalti sa se tina in spatele tau cu zecile de kilometri. Trage pur si simplu pe dreapta in primul spatiu in care poti face aceasta manevra in siguranta si lasa-i pe ceilalti sa treaca pe langa tine, dupa care reintra pe sosea. Toata lumea iti va fi recunoscatoare pentru acest gest. Tu nu pierzi nimic, dar vei castiga apreciere.

 2. Nu accelera atunci cand altii te-ar putea depasi

Daca in spatele tau s-a format o coloana pe care o tii de fapt in loc si nu gasesti un spatiu in care sa tragi prea repede pe dreapta, lasa-i pe ceilalti sa te depaseasca atunci cand soseaua intra in linie dreapta. Nu accelera cand ai dat de prima linie dreapta dupa o zona de curbe si serpentine prin care ai mers foarte incet si ai strans in spatele tau zeci de soferi. Poate ca pe sosea dreapta esti la fel de rapid ca si cei din spatele tau, dar vei ajunge intr-o noua zona cu curbe si din nou ii vei tine pe toti ceilalti in loc. Dimpotriva, ajuns in linie dreapta, redu putin viteza, semnalizeaza dreapta si fa-le astfel semn celor din spatele tau ca te pot depasi in siguranta.

In plus, nu circula lipit de axul drumului! Stai pe mijlocul benzii, astfel incat cei care vor sa te depaseasca sa poata observa daca o pot face in siguranta, fara sa fie nevoiti sa intre cu un sfert de masina pe contrasens pentru a reusi sa vada daca vine ceva din sens opus. Stand lipit de axul drumului nu faci decat sa-i obstructionezi pe cei din spatele tau, dar sa-i incurci si pe cei de pe contrasens.

 3. Aplica regula fermoarului la trecerea de la doua benzi la o banda pe sens!

Atunci cand observi ca banda din dreapta sau din stanga ta se termina ori ca este ocupata de un obstacol – gen autovehicul oprit, lucrare, surpare etc – lasa-i si pe soferii de pe banda respectiva sa intre pe banda ta, pentru a-si putea continua deplasarea. Aplica regula fermoarului – o masina de pe banda ta, o masina de pe banda cealalta. Ai putea fi oricand in situatia celuilalt sofer si ai vrea sa fii lasat sa intri pe banda libera.

 4. Nu da flash-uri din spate celor care depasesc pe autostrada!

Esti pe autostrada, ai masina buna si mergi cu viteza (130-140 km/ora sau peste). Nu te „infige”pe banda 2 si nu o folosi ca si cum ar fi numai a ta. Lasa-i si pe ceilalti soferi de pe banda 1 sa poata depasi pe banda 2 vehiculele mai lente. Nu-i flash-ui pe toti care „indraznesc” sa depaseasca pe banda 2 cu viteza mai mica decat a ta (dar mai mare decat a vehicolului de pe banda 1). Redu viteza, lasa-i sa faca manevra fara sa-i stresezi, si apoi accelerezi din nou. De altfel, banda 2 a autostrazii nu este pentru masinile de viteza, asa cum ai putea crede, ci este strict destinata depasirilor, teoretic toti trebuind sa circule pe banda 1.

In celalalt caz, dupa ce ai depasit pe banda 2 vehiculul lent din fata ta aflat pe banda 1, revino pe prima banda!

5. Nu depasi coloanele in asteptare! Aseaza-te la rand

Se mai intampla ca pe sosele sa se formeze coloane imense de masini, ce par incremenite – fie pe drumuri nationale, la intrarea in localitati cu multe treceri de pietoni ori la trecerea de la doua benzi la una pe sens – gen Comarnic spre Ploiesti -, fie pe autostrazi, din cauza aglomeratiei – cum se intampla vara pe Autostrada Soarelui. Cand ajungi in spatele unei asemenea coloane, aseaza-te linistit in rand cu ceilalti. Nu te apuca sa depasesti prin dreapta, pe acostamentul drumului ori pe banda de urgenta a autostrazii! Nu trebuie sa demonstrezi ca tu esti mai smecher si mai destept decat ceilalti „prosti” care stau in coloana. De fapt, depasind asa, dovedesti ca esti prost crescut si de-a dreptul nesimtit. Mai bine fii smecher ocupand spatiul liber din dreapta si blocand accesul celorlalti nesimtiti care vor sa depaseasca prin dreapta. Vei fi eroul tuturor celor care asteapta, civilizat, in coloana.

Sa aveti drumuri bune si trafic civilizat!

Share.

Un comentariu

  1. As incerca sugestia de la punctul 5, dar nu stii peste ce tigan obosit dai, care incearca sa depaseaza pe banda de urgenta. Si sa vezi cum nimeni nu va sari sa mi se alature cand tiganul devine violent.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.