Limitele de alcoolemie la volan in tarile europene

0

Poate parea curios, dar nu in toata Europa este interzis consumul de alcool la volan. Desigur, nu in cantitati uriase, dar exista state in care alcoolemia legala la volan este permisa pana la pragul la care in Romania se trece deja la infractiune: 0,8 g/l alcool pur.

De fapt, sunt putine tarile in care consumul de alcool este total interzis soferilor: doar cinci. In afara de Romania, in grupul „zero toleranta” mai intra Cehia, Ungaria, Slovacia si Ucraina.

Limite infime de 0,1 sau 0,2 g/l sunt permise in Albania, respectiv Estonia, Norvegia, Polonia si Suedia.

In 6 state este permisa o alcoolemie de 0,3 g/l – Belarus, Bosnia-Herzegovina, Georgia, Moldova, Muntenegru si Serbia – iar in Rusia si Lituania de 0,35, respectiv 0,4 g/l (zero pentru soferii sub 2 ani de experienta).

Majoritatea statelor europene permit o alcoolemie de 0,5 g/l – vezi graficul -, dar soferilor cu mai putin de 2 ani de experienta la volan li se aplica fie pragul de 0,00 g.l, fie de doar 0,2 g/l.

Cele mai permisive tari fata de condusul sub influenta bauturilor alcoolice sunt Marea Britanie, Liechtenstein si Malta, unde pragul legal este de 0,8 g/l, cu nicio restrictie pentru incepatori.

alcool volan

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.