Puteti circula pe 25 de km noi de autostrada, intre Aiud si Turda

0

Dupa 8 luni de amanari, luni seara, 30 iulie 2018, au fost deschisi circulatiei publice 25 de kilometri de autostada din loturile 3 si 4 ale Autostrazii A10 Sebes-Turda, intre localitatile Aiud si Turda.

Contractele au fost semnate in aprilie 2014, pe vremea guvernului Ponta, iar primele lucrari in teren incepusera in iulie 2014. Termenul initial de finalizare era martie 2016, iar cel promis neoficial era chiar decembrie 2015!

Lucrarile au continuat intr-un ritm sustinut pana in 2015, scrie Asociatia Pro Infrastuctura, cand acestea au fost sistate din cauza lipsei autorizatiei de construire si a imposibilitatii CNAIR de a efectua plati pentru lucrari neautorizate.

Abia in anul 2016 s-a reluat lucrul pe santier, dupa solutionarea acestor blocaje birocratice. Intarzierile au continuat sa se acumuleze din cauza unor stalpi de curent nerelocati aflati pe amplasamentul autostrazii si a unor alunecari de teren care au necesitat consolidare.

In noiembrie 2017 suprafata de rulare a autostrazii a fost gata pe lotul 3, solicitandu-se receptia. Intre timp, la mijlocul anului 2017, regulamentul de receptie a fost modificat, nemaipermitand receptii pentru lucrari substantial finalizate, ci doar finalizate 100%. Din cauza disputelor dintre CNAIR si constructor, receptia a fost suspendata in ianuarie 2018.

Din noiembrie 2017 si pana pe 30 iulie 2018, s-au executat lucrari de inlocuire a stratului de uzura de pe lotul 3 pe aproximativ 2 km pentru asa-zise deficiente de planeitate si rugozitate. Pe lotul 4 s-a rezolvat bransarea centrului de intretinere (CIC) la reteaua de apa, s-au reparat unele taluze (in afara carosabilului) si s-a terminat inierbarea si betonarea unor santuri.

Acestia sunt primii kilometri de autostrada finalizati in Romania dupa anul 2016.

Loturile 1 si 2 din Autostrada Sebes – Turda sunt in continuare in lucru, iar termenul de finalizare optimist este 2019.

Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.