Romania ar putea sa construiasca, din fonduri UE, 800 de kilometri de autostrada in urmatorii 10 ani

0

Uniunea Europeana va aloca Romaniei, in perioada 2014-2020, plus inca 3 ani de gratie, 30,6 miliarde de euro fonduri structurale, regionale si pentru dezvoltare rurala, din care 6,1 miliarde de euro sunt destinate exclusiv dezvoltarii sectorului de transport.

Cele 6,1 miliarde de euro se adreseaza insa intregului sector de transport si privesc, prin urmare, nu doar autostrazile, ci si soselele, caile ferate, si caile navigabile. In planul de construire a autostrazilr, publicat la finele anului trecut, guvernul bugeteaza totusi o suma insemnata din cei 6,1 miliarde de euro, anume 4,8 miliarde de euro.

La un pret mediu de 6 mil. euro pe kilometrul de autostrada cu cat se construieste in Romania, inseamna ca, din cele 4,8 miliarde de euro s-ar putea construi 800 de kilometri de autostrada.

Asta ar insemna, tinand cont de numarul actual de kilometri de autostrada finalizati ori in lucru, o dublare a retelei de autostrazi, la 1.600 de kilometri, pana in 2024, fara a mai lua in calcul eventuale tronsoane construite in plus cu bani de la buget ori in concesiune.

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.