Taxa de autostrada in Germania. Dar numai pentru straini

0

Soferii straini vor plati o taxa pentru folosirea cunoscutelor „autobahn” – autostrazi germane –, cel mai probabil incepand cu anul 2016. Taxa va fi mai degraba sub forma unei vignete, care ar urma sa coste 130 de auro pentru un an. Nu s-a stabilit inca valoarea vignetei pentru o luna sau pentru o saptamana ori daca vor si exista vignete pe fractiuni mai mici de un an.

De exemplu, referindu-ne la taxele de drumuri din Elvetia, nu exista vigneta decat pentru un an de zile calendaristic, indiferent daca mergi doar cativa kilometri pe autostrada, pentru o singura data.

Ministerul german al Transporturilor a prezentat zilele trecute un proiect de lege potrivit caruia taxa va fi platita teoretic de toti soferii care folosesc autostrazile, dar posesorii de masini înmatriculate în Germania vor putea deduce costul noii taxe din taxa pe care o platesc pentru autovehiculele detinute.

Intentia de a taxa nerezidentii care circula pe autostrazile din Germania a fost anuntata înca de anul trecut. Introducerea taxei a fost una dintre conditiile impuse de Uniunea Crestin Sociala pentru a sprijini actuala coalitie guvernamentala condusa de Merkel.

Potrivit ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt, „suprataxa pe infrastructura”, asa cum este denumita noua taxa, va aduce venituri anuale la buget de pana la 3,7 miliarde de euro.

Cu toate acestea, costurile cu implementarea proiectului, estimate la 195 de milioane de euro, precum si returnarile de taxe pentru soferii rezidenti, în valoare de 3 miliarde de euro, fac ca cifra finala sa fie mult mai mica, de doar 500 milioane de euro pe an.

Contactati de Bloomberg, oficialii UE au declarat ca este prea devreme sa se pronunte în privinta unei posibile încalcari a normelor europene de catre Germania.

Germania are o retea de autostrazi cu o lungime totala ce depaseste 12.900 de kilometri.

 

Foto: commons.wikimedia.org

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.