Unde se duc inzapezitii cand se inzapezesc?

0

S-a anuntat, din timp, ca vin ninsori si ca va fi viscol. S-a anuntat cod portocaliu. Se stie ca, atunci cand e cod portocaliu, mai ales in zona de est a tarii, se lasa cu troiene si ca, intotdeauna, se inchid drumurile si autostrazile. Intotdeauna! S-au facut apeluri peste apeluri prin media sa nu se plece la drum cu masina.

Si totusi, inevitabil, mii de oameni raman inzapeziti de fiecare data. Sute de soferi sunt mereu prinsi in troiene, sute de masini sunt blocate la intrarile pe autostrazi sau la iesirile din marile orase, odata cu inchidere drumurilor. Mereu, dar absolut mereu se gasesc mii de indivizi care sa critice autoritatile ba ca au intervenit tarziu ca sa-i scoata din zapada, ba ca nu i-au lasat politistii sa-si continue drumul, ba ca au fost salvati de fortele de interventie in bena unui camion cu prelata – de altel, acelasi cu care circula si salvatorii.

Televiziunile se isterizeaza – „cat ati asteptat echipele de interventie?” , „mai aveati carburant”, “ati inghetat?”, dar nimeni nu-i intreaba pe inzapeziti „de ce ati plecat la drum tocmai acum, cand stiati ca e cod portocaliu si ca, inevitabil, asa cum se intampla absolut de fiecare data, se vor inchide drumurile?”.

Intotdeauna m-am intrebat de ce pleaca atatia indivizi la drum fix cand se anunta cod portocaliu. Unde se duc, ce treaba asa de importanta li se iveste exact in momentul in care zapada si viscolul sunt la apogeu? Care e urgenta? Exceptand evenimentele nefericite din familie (desi chiar si atunci pleci degeaba, pentru ca oricum nu ajungi), ce-i mana la drum pe toti acesti indivizi? Prostia, inconstienta sau teribilismul? De ce nu pleaca cu o zi mai devreme (de regula, codurile se anunta cu circa 24 de ore inainte) sau dupa ce trece urgia si se stie ca drumul ce trebuie parcurs este redeschis? Are cineva o explicatie rationala? Si de ce se mai plang ca au ramas inzapeziti cand e clar pentru toata lumea ca exact asta se va intampla cand pleci la drum cu masina pe cod portocaliu?

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.