Picnic la marginea drumului cu lavanda

0

Nu mai trebuie sa ajungi tocmai in Provence, Franta, pentru a admira frumoasele campuri mov de lavanda, mai ales ca nici nu prea poti sa o mai faci. Lavanda a ajuns si pe campurile din Romania, cultivata de fermieri locali cu initiativa, pentru ca planta cu flori mov creste foarte bine si la noi.

Daca esti amator sau amatoarea de plimbare prin lanul de lavanda, de relaxare  sau de sedinte foto printre tufele parfumate si frumos colorate, ar trebui sa te grabesti. Si asta pentru ca lavanda infloreste in toata splendoarea ei in a doua jumatate a lunii iunie, iar in iulie deja se culege.

Si cum asemenea activitati in aer liber se bucura de un real succes in randul publicului roman, unii dintre cultivatorii de lavanda n-au ratat ocazia de a le oferi acestora ce-si doresc. Si nu doar simple plimbari, ci chiar evenimente organizate in campul cu lavanda.

Un asemenea eveniment va avea loc in weekendul 26-28 iunie in judetul Braila, la marginea satului Baraganu: Festivalul Lavandei. Acolo este una dintre cele mai mari plantatii de lavanda din tara, dar si o fabrica de cosmetice din lavanda (poate ai auzit de Nimpheum). Festivalul este la editia BIS a acestui an, pentru ca prima editie a avut loc in weekendul 12-14 iunie. Cum festivalul s-a bucurat de un succes nesperat, proprietarul s-a gandit sa-l repete, dar si cu mai multe surprize, inclusiv concerte in aer liber (detalii aici). Atentie insa la aglomeratie si la distantarea sociala obligatorie! Ferma de lavanda se afla in proximitatea drumului national 21, intre Slobozia si comuna Baraganu, fix la granita dintre judetele Braila si Ialomita. Se ajunge din drumul national – destinatia este direct pe Google Maps. Daca ploua, drumul devine unul greu accesibil.

O plantatie cu lavanda se afla si in apropiere de Ploiesti, in comuna Tiparesti: Gradina cu Lavanda. Este o destinatie pe care o gasesti usor direct pe Google Maps. Mai mica decat cea de la Braila, plantatia se poate vizita zilnic, intre orele 10-20, contra unei taxe (nefiscalizate) de 10 lei de persoana, pana pe 4 iulie inclusiv. In serile de weekend se organizeaza si mici concerte folk sau alte evenimente (detalii aici).

Un alt camp de lavanda ce poate fi vizitat se afla in judetul Mures, in comuna Madaras. Taramul Lavandei, asa cum a fost denumit, este deschis doritorilor de plimbare sau de picnic zilnic, intre 20 iunie si 12 iulie – nediind chiar la campie, aici lavanda infloreste un pic mai tarziu (detalii aici). Il gasesti usor pe Google Maps.

Drumuri bune si frumoase si picnicuri parfumate!

Text si foto: Mircea Doaga, Tatiana Alexandru

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.