Balcic – Palatul si gradina de vis de pe malul marii

0

Este la Marea Neagra, este la doar 60 de kilometri de granita cu Romania si a apartinut, candva, tarii noastre. Acum este pe teritoriul Bulgariei, dar un drum cu masina pana acolo merita fiecare litru de carburant consumat. Este vorba dspre orasul Balcic, care gazduieste Palatul fostei Regine Maria a Romaniei, aceasta fiind principala atractie a orasului.

Palatul in sine, cunoscut si sub numele de castelul Reginei Maria, este compus din mai multe cladiri rezidentiale, raspandite pe un domeniu de cateva hectare. „Palat” ori „castel” este oricum mult spus, cladirea principala fiind de fapt o vila cu pereti albi, tigla rosie si un minaret ce se ridica semet spre cer, pentru a privi marea, cladirea preferata a Reginei Maria.

Frumusetea locului este insa data de gradinile palatului, transformate intr-un parc botanic superb, incomparabil cu ce are Romania la acest capitol, ba chiar intrecand in frumusete multe alte gradini botanice din Europa.

Ei bine, pentru aceasta gradina botanica trebuie sa faceti un drum pana la Balcic. Plus peisajul dat de combinatia dintre mare si dealuri, pentru privelistea oferita vizitatorului aflat in gradina palatului si, de ce nu, chiar si pentru o baie in Marea Neagra. Nu ca n-ati mai avea ce sa vizitati, odata ajunsi in Balcic. este un loc perfect pentru a va petrece macar un weekend acoo, dar merita sa faceti macar o vizita de o zi.

Taxa de intrare in gradina botanica plus vizita castelului este de 5 + 5 leva, adica un total de 5 euro. La case se vorbeste si romana – de altfel, multe dintre panourile de informare din zona fiind scrise in limba romana. Taxa de intrare se poate plati si in lei – in jur de 25 de RON.

Evident, cei mai avantajati sunt constantenii, care au de parcurs cam 115 kilometri (din municipiul Constanta) pana in Balcic, dar cum aproape fiecare roman ajunge cel putin o data la cativa ani pe litoralul nostru, o fuga pana la Balcic n-ar fi deloc o problema.

Din Bucuresti, exista doua variante pentru a ajunge la Balcic: prima dintre ele pe Autostrada A2, apoi prin Mangalia, Vama Veche si Shabla, cu o lungime de 333 de kilometri, iar a doua varianta prin Giurgiu, Ruse, Autostrada A2 bulgareasca, Shumen si Varna, in lungime de circa 305 kilometri. In ambele cazuri, drumul dureaza in jur de 4 ore. Nu uitati de taxele de drum din Bulgaria si de taxele de trecere a podului de la Giurgiu – Ruse, la iesirea din Romania spre Bulgaria.

Galeria foto care urmeaza va va convinge sa vizitati Balcicul, poate chiar de 1 Mai:

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.