Ce poti sa vizitezi in Piatra Neamt

1

Poate ca nu este chiar o adevarata atractie turistica dar, daca te afli prin zona, merita sa acorzi o zi pentru a vizita orasul Piatra Neamt.

Trebuie sa fim sinceri de la bun inceput: este suficienta o zi pentru a vedea toate obiectivele turistice din capitala judetului Neamt. Si asta pentru ca nici orasul nu e foarte mare, si nici atractiile nu sunt chiar foarte multe.

In primul rand, cazeaza-te in zona centrala – iti va fi astfel mult mai simplu sa ajungi la principalele zone de interes. Poti sa incepi cu celebra telegondola construita de „Pinalti” si inaugurata in urma cu exact 10 ani, ca parte a unui mare complex turistic cu partii de schi si zone de agrement montan, construit pe Dealul Cozla.

 

Telegondola porneste fix din fata garii Piatra Neamt si, pentru o calatorie de circa 10 minute, te plimba pe deasupra orasului si te urca pana pe Dealul Cozla. Sus, la nici 650 de metri altitudine, vei constata ca partia pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de euro este abandonata – asta si din cauza vremii tot mai calde iarna, din ultimii ani – dar si pentru ca totul a fost gandit prost (partia este orientata spre soare, iar altitudinea este una extrem de mica). Sus insa te poti plimba prin natura, avand si o priveliste minunata asupra orasului si imprejurimilor.

 

Telegondola costa 20 de lei dus-intors (12 lei pentru copiii cu varste intre 5 si 14 ani, pentru copiii sub 5 ani fiind gratuit). La intoarcere te poti opri la clatitaria de langa statia telegondolei, chiar merita.

Viziteaza apoi zona centrala, din spatele Hotelului Ceahlaul. Aici se afla asa-numita Curte Domneasca a lui Stefan cel Mare. In aceasta zona vei gasi si cele mai frumoase cladiri ale orasului – o biserica veche construita pe vremea lui Stefan (Biserica Domneasca Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul), Turnul lui Stefan cel Mare, Teatrul Tineretului, dar si alte cladiri ce gazduiesc cateva muzee – cel mai celebru fiind Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, despre civilizatia care traia pe aceste meleaguri in urma cu circa 5-7.000 de ani. Tot in zona centrala poti vizita si Casa Memoriala Calistrat Hogas.

Intrarea la micile muzee din zona costa in jur de 3-4 lei de persoana, dar trebuie spus ca fotografiatul se taxeaza suplimentar cu 10 lei.

Vei termina repede cu aceste obiective, asa ca sigur vei avea timp sa dai o fuga (cu masina) pana pe malul Lacului Batca Doamnei, unde intr-un anume loc poti hrani sute de lebede si rate care par ca doar pentru asta traiesc: sa fie hranite, de aproape, de oameni.

Mananca la restaurantul Noir, din zona centrala – mancarea este foarte buna, iar atmosfera placuta si, nu de alta, dar este pe primul loc in topul Trip Adviser pentru Piatra Neamt.

In drum spre sau dinspre Piata Neamt, mergi cu masina pe langa Lacul Rosu si, mai ales, prin Cheile Bicazului. Este o zona de munte superba, cu unele dintre cele mai specaculoase  chei prin stanca din Romania. Poti da o fuga si la Barajul Izvorul Muntelui sau barajul Bicaz – unul dintre cele mai mari din tara. De asemenea, oarecum in apropiere (la niste zeci de kilometi distanta) poti vizita manastirile Bistrita, Neamt, Varatec si Agapia, dar pentru acestea vei mai avea nevoie de stat inca o zi prin zona.

 

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea DOAGA; Foto: Tatiana ALEXANDRU

Share.

Un comentariu

  1. Cojocariu Viorel on

    Interesant cum de reușiți sa vizitați tot ce este de oferit in materie de turism in mun. Piatra Neamt.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.