Cele mai frumoase locuri de vizitat in Brasov

2

Sa vizitezi Brasovul nu inseamna sa te plimbi doar prin Piata Sfatului si, eventual, sa urci cu telecabina pe Tampa. Mai sunt cateva locuri si obiective ce trebuie vazute, iar daca stii cum sa o faci, iti este suficient un weekend. Pe jos, ca asta-i tot farmecul. Evident, dupa ce iti lasi masina intr-o parcare.

Fiind amplasat oarecum in centrul tarii, la Brasov se ajunge destul de usor cu masina din orice directie ai veni. Trebuie sa gasesti o parcare si, cum in Brasov toate parcarile nerezidentiale sunt cu plata – zilnic, intre orele 08.00-20.00, exceptie duminica – cauta una mai prin zona centrala. Poti plati parcarea comod, prin SMS, trimitand la numarul 7420 textul 342NUMARULMASINII. Costa in jur de 3,1 euro pe zi cu TVA inclus, dar e mai avantajos daca stai mai mult de 6 ore – pe ora costul este in jur de 0,5 euro, SMS la 7420 cu textul 341NUMARULMASINII (in ambele cazuri trebuie sa primiti un SMS de confirmare a platii).

Asta mai ales daca nu ai cazare chiar in centru. Cauta cazare pe Booking.com si ai toate sansele sa gasesti ceva frumos si convenabil ca pret.

De aici se da ora exacta in Brasov

De aici se da ora exacta in Brasov

Incepeti plimbarea din Centrul Brasovului, chiar cu Piata Sfatului. Continuati pe strazile din zona, pe strada Apollonia Hirscher, apoi faceti dreapta pe Strada Cerbului si ajungeti la Strada Sforii – a treia cea mai ingusta strada din Europa – care va scoate in Strada Poarta Schei. De aici, pe strada Hans Benkner, ajungeti la Biserica Neagra – poate aveti noroc sa fie deschisa, fiind dimineata -, apoi urcati la Turnul Negru si Turnul Alb, pe Strada Dupa Ziduri – ambele fiind turnuri de aparare ale vechii cetati, reabilitate dupa 1990. Puteti recunoaste usor Turnul Negru dupa culoarea sa… alba si dupa acoperisul tip kitch din sticla. Turnul Alb e in vecinatate, un pic mai pe deal si, culmea, chiar este alb. De aici veti avea si un frumos punct de belvedere asupra centrului istoric.

Coborati din nou in oras, pe langa Bastionul Graft, si luati-o spre Poarta Ecaterinei –cea mai frumoasa poarta a cetatii vechi. La cativa metri mai incolo veti gasi si Poarta Schei, mai cunoscuta publicului larg.

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei

Mergeti apoi pe langa Colegiul National Andrei Saguna, pe strada Prundului, pana in frumoasa Piata a Unirii, unde veti gasi doua monumente: pe stanga Crucea lui Ilie Birt – un patriot brasovean de prin secolul XVIII, iar pe dreapta Monumentul Eroului Necunoscut. Si mai in stanga se afla Biserica Sfantul Nicolae, in curtea careia exista Prima Scoala Romaneasca (cladirea datand de la 1495!) si mormantul lui Nicolae Titulescu. In Piata Unirii puteti sa si mancati ceva – la Restaurantul Casa Romaneasca, de exemplu, unde se mananca bine si ieftin.

Urcati apoi pe Strada Constantin Lacea si, pe langa frumusetea strazii, veti intalni casa in care a trait, o perioada, Lucian Blaga, apoi Biserica Sfanta Parascheva, in curtea careia se afla mormantul lui Andrei Muresanu, revolutionarul transilvanean pasoptist si poetul care a compus versurile Imnului National.

Veti ajunge apoi la zidul dinspre Tampa al fostei cetati, reabilitat si el. Luati-o pe Aleea Tiberiu Brediceanu si veti trece, in ordine, pe langa Bastionul Tesatorilor, Turnul Artelor, Bastionul Funarilor (aici sunteti deja la jumatatea zidului), Turnul Vanatorilor si Bastionul Postavarilor (aici ati terminat zidul cetatii). Practic, aleea de pe langa zid este paralela cu Muntele Tampa, in varful caruia poti ajunge simplu cu telecabina – punct de plecare din dreptul Bastionului Funarilor (pe jos se fac cam 2-3 ore dus-intors). Evident, de sus aveti cea mai frumoasa panorama asupra Brasovului.

Panorama dinspre Varful Tampa

Panorama dinspre Varful Tampa, toamna

Odata ce ati terminat cu zona Tampa si zidul cetatii, porniti spre Cetatuia de pe Straja – un alt punct turistic important si in acelasi timp un alt punct de belvedere. In drum spre cetatuie veti trece pe langa frumoase cladiri istorice, cum ar fi Prefectura si Primaria, dar si pe langa vechi case cu personalitate si farmec aparte.

Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja

De la Cetatuie va puteti intoarce pe alt drum – treceti pe langa Biserica Buna Vestire, apoi pe langa cladirea Bibliotecii George Baritiu si pe langa cea a Universitatii Transilvania, dupa care ajungeti in zona pietonala a Centrului Vechi, pe strada Republicii si strazile laterale, pana dati, din nou, de Piata Sfatului. Prin zona puteti lua masa de seara fie la restaurnatul Festival 39 – cu o atmosfera perfect interbelica, dar cu preturi destul de maricele, sau la micutul restaurant La Ceaun – mancare buna romaneasca, la preturi destul de mici.

Toata aceasta tura de vreo 8 kilometri va ia cam 8-10 ore, cu tot cu pauzele de masa si cele de odihna, mai ales ca toate obiectivele indicate – turnuri, bastioane ori chiar Cetatuia de pe Straja – sunt inchise pentru vizite in interior, cel putin iarna.

La plecare, puteti sa mergeti si la Poiana Brasov – daca nu pentru schiat sau pentru urcat pe Postavarul, macar pentru drum – si puteti continua apoi pe drumul spre Rasnov.

 

Share.

2 comentarii

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.