Conditii de calatorie cu masina: Belgia

1

Trecerea frontierei

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Belgia.

Intrarea in Belgia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Siguranta

Belgia este o tara cu un nivel de criminalitate redusa.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii si cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In Belgia este interzisa detinerea si utilizarea oricaror tipuri de spray-uri ilariante sau paralizante.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea politiei locale si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor belgiene, apelati urmatoarele numere de urgenta:

  • 101 – Serviciul de urgente al politiei
  • 112 – Serviciul de urgente
  • 100 – Salvarea

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Belgia.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Reguli de circulatie

Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Atentie! Se aplica in mod riguros sistemul prioritatii de dreapta, in sensul ca vehiculele venind din partea dreapta beneficiaza de prioritate chiar si atunci cand acestea intra pe sensul principal de mers de pe o strada secundara.

Cartea verde este obligatorie! Politia poate confisca un vehicul neasigurat!

Limite de viteza

In zonele construite: maximum 50 km / h

Pe drumurile extraurbane: 90 km / h

Pe autostrazi si sosele duble cu sensuri separate: 120 km / h

Viteza minima pe autostrazi: 70km / h.

O limita de 30 km / h poate fi indicata la intrarea intr-o zona urbanizata sau in zonele centrake (Fietsstraat ). In unele zone rezidentiale viteza maxima este de 20 km / h.

Vehiculele cu pneuri ghimpate nu trebuie sa depaseasca 60 km / h pe drumuri normale si 90 km / h pe autostrazi.

Centurile de siguranta sunt obligatorii pentru toti ocupantii vehiculului.

Lumini : luminile de intalnire trebuie utilizate in timpul zilei, cand vizibilitatea este slaba .

Amenzi si alcoolul la volan

Nivelul maxim permis de alcool in sange este de 0,49 la mie. In cazul in care nivelul de alcool in sange este intre 0,5 si 0,8 la mie, amenda este de 150 de euro pe loc si se aplica o interdictie de a urca la volan pentru urmatoarele 3 ore.

Daca soferul va refuza sa plateasca amenda, atunci se incepe urmarirea penala, iar amenda va sari la 3.000 de euro!

Pentru o alcoolemie de 0,8-1,5 la mie, amenda pe loc este de 550 de euro si interdictie de a urca la volan pentru cel putin 6 ore.

Pentru o alcoolemie de peste 1,5 la mie, automat se incepe urmarirea penala, permisul se suspenda pentru o perioada de pana la 5 ani, iar amenda este de pana la 12.000 de euro!

Echipamente obligatorii in Belgia

– Vesta reflectorizanta – amenda pentru nepurtarea acesteia cand opriti pe drumuri nationale si autostrazi este de cel putin 55 de euro.

– Triunghiul reflectorizant

Detectoarele si aparatele antiradar sunt cu desavarsire interzise!

Alte reguli importante

Traversarea unei treceri la nivel de cale ferata, pe culoarea rosie, se soldeaza cu o amenda de pana la 3.000 de euro!

Cand depasiti un biciclist sau un motociclist ori conducator al unui scuter trebuie sa pastrati o distanta de cel putin 1 metru intre masina dvs si vehicolul pe doua roti pe care il depasiti.

Regula tip „fermoar”

Pe arterele aglomerate, soferii aflati pe o banda care se termina sau pe care traficul este obstructionat trebuie lasati sa intre pe banda ramasa libera. Practic, soferii care circula pe banda libera sunt obligati sa cedeze trecerea celor care vin de  pe banda care se inchide in sistem „unu la unu”: trece o masina de pe banda libera, intra o masina de pe banda inchisa, si tot asa, dupa regula fermoarului – cele doua randuri de zimti ale unui fermoar se intercaleaza intr-un singur rand continuu.

 

Foto header: elec-dvc.com

Share.

Un comentariu

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.