De ce sa vizitezi marea in extrasezon si pe un extradrum

2

Se apropie sezonul estival si cei mai multi romani vor pleca, macar o data, spre mare. Fie pentru un weekend, fie pentru mai multe sau chiar pentru un sejur complet, de cel putin o saptamana. Indiferent ca esti vamaiot sau mamaiot, ca preferi pustiul de la Vadu sau pur si simplu alte statiuni, obiectivele turistice de pe litoral raman aceleasi. Si le-ai cam vazut, nu-i asa?

N-ai vrea sa vezi si altceva? Si poti face asta nu la mare, ci in drum spre mare. Chiar si spre marea bulgarilor. Trebuie doar sa faci un mic ocol. Vei gasi si drumuri frumoase serpuind prin locuri fascinante si obiective interesante. Si, daca ai noroc, poate ai parte si de o intalnire de gradul 3 cu stapanii Deltei.

pelicani in dobrogea

Pelicani in pauza de zbor

Iesi de pe A2

Intai de toate, uita de Autostrada Soarelui, dupa ce treci Dunarea spre litoral. La nodul Cernavoda iesi de pe A2 si mergi pe Drumul Judetean 223, spre Cochirleni. Vei strabate un peisaj interesant, pana faci dreapta pe Drumul National 3, in localitatea Ion Corvin, spre Ostrov si Calarasi, si te mai opresti abia la Manastirea Dervent.

 

Trebuie spus ca Dobrogea este impanzita de manastiri mai mari sau mai mici. Recomandam insa Manastirea Dervent pentru ca este fumoasa, pentru ca drumul pana la ea este foarte bun si pitoresc (DN3) si pentru ca este amplasata in apropierea unui mare si frumos lac – Lacul Bugeacului – pe malul caruia poti intalni o mica mare de nuferi. S-ar putea insa sa te enerveze noua biserica uriasa ce se construieste in curtea manastirii, cu aspect de mall duhovnicesc.

Te intorci pe unde ai venit, pe DN 3, si cand ajungi in apropiere de intrarea in satul Ion Corvin fa dreapta spre Manastirea Pestera Sfantului Andrei. Este importanta pentru ca in pestera de acolo a trait o perioada Sfantul Andrei, cel care a adus crestinismul in aceste locuri, fiind considerat Ocrotitorul Romaniei – motiv pentru care romanii au o zi libera, pe 30 noiembrie a fiecarui an.

Monumentul lui Traian

Revii in DN3 si faci dreapta, spre Constanta, pana in localitatea Adamclisi, unde trebuie sa vizitezi Tropaeum Traiani – monumentul triumfal ridicat de romani in anii 106-109, in cinstea Imparatului Traian, pentru a marca victoria asupra dacilor, din anul 102 (da, in ciuda a ceea ce se preda inainte la scoala, dacii au fost invinsi si in anii 101-102, si in 105-106).

Monumentul in forma actuala este impresionant, mai ales ca arata ca nou – ceea ce nu-i departe de adevar, fiind reconstruit complet in 1977 si reabilitat in urma cu cativa ani, cu fonduri europene – impreuna cu tot parcul care-l inconjoara. Actualul monument a fost construit peste cel vechi – din care practic nu mai ramasese decat un urias nucleu de piatra, descoperit in 1882 de istoricul si arheologul Grigore Tocilescu, dar si treptele din piatra ce inconjoara monumentul, pastrate pana in ziua de azi.

Intrarea costa 10 lei de persoana si trebuie sa stii ca nu vei putea vizita interiorul – care se rezuma strict la blocul urias din piatra pe care acum il mai poti vedea doar in poze. Tot in Adamclisi vei gasi vechea cetate romana, precum si un muzeu arheologic, in care sunt expuse inclusiv bucati din vechiul monument al lui Traian.

Dupa ce ai terminat cu vizita, la putin dupa iesirea din Adamclisi, vireaza dreapta pe Drumul Judetean 307 si apoi pe DJ 391 A, respectiv DJ 301 spre Negru Voda, Mangalia si Vama Veche. Drumul nu este foarte bun, dar suficient de pitoresc incat sa merite. Plus ca ai sansa sa intalnesti stoluri de pasari din Delta Dunarii, iar daca esti extrem de norocos chiar un stol de pelicani, odihnindu-se la sol, la cativa metri de drum.

Odata ajuns in Vama Veche, ai la dispozitie mai multe variante: fie ramai acolo, fie strabati litoralul romanesc din plaja in plaja, pana la Vadu, fie te opresti in oricare dintre statiuni sau orasele iti doresti (2 Mai, Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, Costinesti, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanta, Mamaia, Navodari), fie mergi pus si simplu in Bulgaria.

Pont

Fa acest drum in extrasezon, pentru a te bucura de drumuri libere, oameni putini, plaje goale, statiuni neaglomerate si o mare  de culoare azurie cum nu o prea vezi in sezon de varf.

Drumuri bune si frumoase!

Share.

2 comentarii

  1. ” da, in ciuda a ceea ce se preda inainte la scoala, dacii au fost invinsi si in anii 101-102, si in 105-106 ”
    Aceste lucruri se predau la scoala si INAINTE.
    Ti-o spune unul care a facut scoala in acele timpuri. 😉

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.