Delta Dunarii – locul in care chiar nu ajungi cu masina

0

Ca pasionat de vacante cu masina, primul lucru de care trebuie sa fii constient daca vrei sa vizitezi Delta Dunarii este acela ca nu vei putea ajunge acolo cu masina. Si nici nu trebuie sa o faci. Bine, sunt niste locuri in care te poti apropia cu masina de Delta, dar doar de marginea ei, sau, daca tii neaparat, chiar iti poti transporta masina in Delta, cu vreo ambarcatiune, dar nu e cazul sa o faci. Nici macar nu ai drumuri pe care sa mergi. Cu exceptia catorva localnici care mai au cate o masina prin curte, e bine sa lasam totusi Delta Dunarii fara masini.

Prin urmare, va trebui sa lasi masina intr-unul din porturile dedicate de pe Dunare: in Tulcea, daca vrei sa mergi la Sulina, in Jurilovca, daca vrei sa mergi la Gura Portitei, sau in Mahmudia ori Murighiol, daca vrei sa mergi la Sfantu Gheorghe.

Lasi masina in parcare

Noi am ales sa mergem la Sfantu Gheorghe, probabil cel mai pitoresc sat al Deltei, fiind singurul amplasat pe Dunare, chiar la iesirea in Marea Neagra. Pentru asta, am lasat masina in Mahmudia, intr-o parcare apropiata de pontonul de plecare din fata Pensiunii Teo, denumita fix Parcare plecare Sf. Gheorghe, ca sa nu existe niciun fel de dubiu. Tariful e de 10 lei pe zi, chiar negociabil, cel putin in extrasezon, cand am mers noi – adica in octombrie. Pentru transportul cu o salupa  pana la Sfantu Gheorghe se plateste 80 de lei de persoana (doar dus) – pret practicat cam de toti transportatorii din zona. Drumul dureaza in jur de o ora si te introduce in lumea salbatica a Deltei.

Satul de la capatul lumii

Sfantu Gheorghe chiar pare un sat de la capat de lume, cu ulitele de nisip, incadrate pe alocuri de trotuare din beton – o combinatie nu tocmai fericita, dar oarecum utila satenilor. Un sat incremenit parca in timp, sarac, dar cald si primitor in acelasi timp. Cazari gasesti si pe Booking, dar nu foarte multe – incearca si direct pe Google Maps ori pe site-urile autohtone dedicate. Tot cei de la care iti vei lua cazare te vor indruma si in privinta transportului spre si dinspre Sfantu Gheorghe.

Cazarile nu sunt printre cele mai grozave pe care le-ai putea intalni, dar e de inteles – esti totusi intr-un sat izolat, in care nu conditiile de cazare primeaza, ci mediul din jur. Gasesti si lux, dar la niste preturi pe masura (cum ar fi la Green Village). Noi am stat la Casa cu Nuferi, una dintre cele mai frumoase pensiuni din sat, mai ales datorita amplasarii – fix pe un canal cu nuferi si lebede, la marginea satului, intr-o zona pitoreasca si linistita (cel putin in extrasezon). Dintre lebede, doar Cezar mai era pe acasa, restul familiei plecand spre tarile calde.

Chiar daca aprovizionarea se face mult mai greu, sunt si cateva magazine in sat, de unde sa-ti cumperi absolut orice ai nevoie.

Vei gasi de asemenea vreo 4 restaurante, dar noi recomandam Cherhanaua Veche, un restaurant cu aspect mai de carciuma, destinat parca mai degraba localnicilor, dar mancarea e mereu proaspata, iar preturile decente.

Intr-un sat ca acesta nu are cum sa nu existe, fix in centru, langa magazinul universal, si un birt cu terasa, fara un nume asumat sau afisat, dar cu mult farmec local.

Ce sa faci in Sfantu Gheorghe

Nu ai prea multe de facut in zona, in afara de a te plimba pe jos prin imprejurimi sau cu barca prin Delta, pentru a admira natura si pasarile care traiesc aici. De altfel, doar de aceea vii in Delta.

Gasesti fel de fel de oferte si variante de excursii, de la plimbari scurte prin canalele de prin imprejurimile satului, pana la trasee mai lungi, de o zi, pana la Sulina ori chiar Padurea Letea. Totusi, cu cat te indepartezi de varful de sezon, cu atat mai mult scad optiunile de transport – odata cu pasarile calatoare isi iau zborul si barcagii. Noi, la jumatatea lui octombrie, abia am gasit un vecin care sa ne plimbe vreo ora si jumatate cu barca personala cu motor prin zona, pentru 200 de lei pentru doua persoane. Nu de alta, dar riscam sa ramanem neplimbati cu barca prin canale – si parca chiar am fi avut impresia ca am venit cam degeaba pana la capatul tarii.

Mica excursie s-a lasat cu o plimbare prin canalele de pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, inclusiv pe la vechea cherhana a satului, abandonata acum, pana in Marea Neagra, in Laguna Sacalin, loc in continua formare si care va deveni, in cateva zeci de ani, uscat – practic, zona de tarm de la malul Marii Negre va inainta in mare, odata cu inchiderea lagunei. Fenomenul este explicabil prin depunerea aluviunilor aduse de Dunare in mare, si care sunt transportate de curenti spre sud, formand o limba de pamant care se uneste in timp cu malul actual si care devine zona de delta. Astfel, se formeaza permanent teritoriu nou continental, care inainteaza in mare. Practic, Dobrogea este zona tarii care gazduieste atat cei mai vechi munti din Romania – Muntii Macinului – cat si cea mai noua zona de uscat a tarii.

Orice plimbare prin canalele Deltei te poarta cu adevarat in inima naturii, intr-un rai al pasarilor – si nu numai, astfel ca nu ai cum sa nu vezi pelicani, cocostarci, egrete, rate si gaste salbatice, albatrosi si, evident, cormorani, dar si vulpi, sacali ori serpi. Daca ai noroc – noi am avut – ai ocazia sa vezi si vulturul codalb.

Surpriza de la malul marii

Totusi, cel putin in extrasezon, cel mai frumos loc se afla la circa 2 kilometri de sat: plaja Sfantu Gheorghe. Kilometri intregi de plaja de nisip fin, pustie si salbatica cum nu prea mai ai ocazia sa gasesti undeva. Cat vezi cu ochii, doar mare si plaja, plus gura de varsare a bratului Sfantu Gheorghe in Marea Neagra. Este locul care te poate face sa te simti un graunte de nisip in nemarginirea lumii.

Verdict

Merita sa mergi macar o data in viata in Delta Dunarii, sa experimentezi cu adevarat ruperea de lume si linistea naturii. Dar daca nu esti pasionat de pescuit ori daca nu-ti place sa stai prea mult intr-un singur loc, nu-ti lua un sejur prea lung. Risti sa te plictisesti si sa te simti un pic prizonier intr-un loc izolat, din care nu ai unde sa evadezi.

Ai grija la:

* sa ai suficient cash la tine – pe la anumite restaurant ori magazine se mai poate plati cu cardul, dar in sat nu exista niciun bancomat

* cand mergi la mare, sa ai la tine suficienta apa si sa ai grija sa te protejezi de soare – nu exista niciun loc in care sa te adopostesti sau din care sa-ti cumperi ceva

* sa-ti faci rezervare la transportul spre si dinspre sat – altfel risti sa ramai pe mal, locurile in ambarcatiunile de transport fiind limitat.

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea Doaga

Foto: Tatiana Alexandru

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.