O plimbare prin Halkidiki

0

Halkidiki, pe langa Paralia Katerini si Thasos, este unul dintre locurile preferate ale romanilor de petrecut vacantele in Grecia. Pentru ca sunt aproape – poti ajunge intr-o zi cu masina, au plaje mari si frumoase, cu apa limpede si calma, iar preturile sunt pentru toate buzunarele.

Pana in Halkidiki, din vama Giurgiu-Ruse, de exemplu, ai de mers in jur de 700 de kilometri pe care ii faci in circa 9 ore, cu pauze – cea mai mare parte pe autostrada. Daca alegi varianta de traseu prin Sofia, poti chiar sa faci o oprire si sa vizitezi si capitala Bulgariei.

Regiunea Halkidiki inseamna de fapt trei peninsule: Kassandra, Sithonia si Athos.

Bratul Athos, pe care se gaseste celebrul Munte Athos, este destinat doar credinciosilor ortodoxi barbati, accesul femelior fiind strict interzis. Nici barbatilor nu le este permis accesul atat de usor, acestia sunt acceptati doar in pelerinaj si doar daca au primit in prealabil o “viza” semnata de cel putin patru reprezentanti ai unor manastiri importante.

Muntele Athos

Kassandra este cel mai vestic dintre brate si este si cel mai animat, fiind destinatia preferata a tinerilor petrecareti. Dar vom sari repede peste el, pentru ca toate recomandarile primite de noi au fost exclusiv pentru Sithonia.

Sithonia este bratul din mijloc si este cel mai frumos dintre toate. Peisajele sunt intr-adevar salbatice – in anumite locuri -, apa este azurie, plajele au nisip fin – chiar daca nu sunt toate foarte accesibile sau prea comode -, iar pestisorii colorati sunt prezenti mai intotdeauna.

Sunt multe plaje frumoase si populare aici.  Nikiti Beach este una dintre cele mai mari si destul de cautata, dar printre cele mai celebre sunt Goa Beach,  Platania Beach,  Sarti Beach, Platanitsi Beach, Orange Beach, Armenistis Beach si Rodia Beach. Multe  dintre ele sunt in general neamenajate, iar accesul se face destul de greoi, pe drumuri neasfaltate – dar practicabile. Fiind destul de populare, va puteti astepta la aglomeratie, mai ales in plin sezon.

Portokali (Orange) Beach

Ce nu aveti voie sa ratati in Halkidiki: Afitos – degeaba ati ajuns pana acolo daca nu vizitati acest satuc traditional, Portokali (Orange) Beach – salbatica si cu o apa perfecta, Sarti Beach – cu o priveliste minunata spre Muntele Athos. Si neaparat sa mancati si sa beti o bere greceasca la 5 Steps in the Sand.

Iar daca doriti sa evitati aglomeratia, aveti doua variante: extrasezonul sau zonele mai putin turistice. Sa nu uitam ca Grecia este foarte ofertanta cand este vorba de plaje, mare si soare, si nu doar in statiunile turistice aveti parte de ele.

Cand va cautati cazarile pe Booking.com sau pe Airbnb.com, incercati sa mariti zona de cautare, s-ar putea sa aveti parte de niste surprize incredibil de frumoase si chiar mai ieftine. Poate chiar sa gasiti marea si plaja privata in fundul curtii. La fel si cand cautati restaurantele unde sa mancati, intrebati mereu gazdele ce va recomanda si unde mananca ele de obicei. Chiar si cea mai banala taverna va poate satisface cele mai pretentioase gusturi.

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea Doaga

Foto: Tatiana Alexandru

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.