Obiective din jurul Bucurestiului: Manastirea Pasarea – mai mult decat o manastire

1

Este amplasata la circa 20 de kilometri de centrul Bucurestiului, in Ilfov, comuna Branesti, satul Pasarea – de unde si numele manastirii. Practic, insa, Manastirea Pasarea se afla la marginea satului Cozieni, accesul facandu-se exclusiv prin aceasta localitate. Drumul dinspre Bucuresti spre Manastirea Pasarea include fie DN2 (spre Urziceni – Buzau – etc) fie DN3 (vechiul drum spre mare, inainte de aparitia A2, daca va mai amintiti). Exista chiar si o parcare in curtea manastirii – aspect extrem de binevenit, taxa fiind de doar 1 leu, indiferent de timpul de stationare.

Manastirea Pasarea este un monument istoric si de arta, fiind inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania inca din 1955, si se poate lauda cu o bogata colectie de arta veche bisericeasca, expusa intr-un muzeu.

Ce este extrem de aparte la aceasta manastire este tocmai faptul ca nu este doar o simpla manastire, fiind un obiectiv destinat oricarui doritor de frumos si relaxare, nu doar evlaviosilor. Farmecul locului este dat de chiliile care sunt grupate in jurul bisericii, in numar de 67, care gazduiesc aproximativ 165 de maici. Toate chiliile, care practic sunt case in toata regula, se disting prin aspectul gratios si curat, cu arhitectura variata. Si, mai ales, prin curtile foarte frumos ingrijite si pline de flori de toate felurile si toate culorile. Feeria de culori este desavarsita primavara, cand lalelele, magnoliile si toate celelalte flori specifice sezonului invadeaza totul. Se vede harnicia maicutelor in orice curte sau la orice geam te-ai uita.

In interiorul manastirii exista si un camin in care beneficiaza de ingrijire materiala si spirituala  50 de batrani. Din pacate, locurile sunt limitate si nu fac fata cererilor, dar cu siguranta este un gest demn de urmat si de catre alti stareti.

Share.

Un comentariu

 1. Buna ziua,

  ieri, 04.05.2017, in jurul orelor 17.15 am ajuns pentru prima data la Manastirea Pasarea. Era intuneric afara, la poarta principala o lumina difuza, am intrat cu masina si am parcat. Mai erau doua masini in parcare, chiar imi faceam griji nu cumva sa fie inchis. Venisem din capatul opus al Bucurestiului, aproximativ o ora in trafic si mi-ar fi parut foarte rau daca era inchis.
  In drum spre biserica, in timp ce mergeam pe alee, a aparut dinspre biserica spre poarta, pe bicicleta, un tigan bine facut, in jur de 40 de ani, usor agresiv si foarte suparat ca nu am platit fabuloasa suma de 2 ron pentru parcare. I-am spus ca platesc fara probleme, dar nu am vazut niciun afis si nu era nimeni la poarta. Mi-a spus pe un tom taios, acuzator ca este un afis mic care nu se vede la acea lumina difuza chiar la intrare si ca el trebuia sa fie la poarta.
  M-am simtit foarte umilit de modul in care mi-a vorbit, mai ales ca:
  1. am mers o ora cu masina pentru a ma reculege la manastirea pasarea
  2. bineinteles ca pe langa timp si drumul costa bani
  3. la orice manastire merg dau un acatis (cu bani langa bineinteles pentru a ajuta biserica)
  4. platesc farqa nicio problema 2 lei la parcare, dar afisul nu se vedea si individul nu era la poarta sa imi faca semn, sa imi spuna
  5 la poarta nu era bariera etc
  6. m-a deranjat din principiu ca cineva sa ceara bani dupa ce am parcat si ma indepartasem aprox 50m de masina; Banii se cer inainte, la intreare, prin persoana dispusa acolo , prin afis vizibil etc, nu fortezi omul sa plateasca dupa ce a parcat fara sa aiba toate datele problemei

  I-am spus ca nu e nicio problema, daca imi vorbeste urat voi parca in fata manastirii, langa poarta, pe marginea drumului, i-am explicat ca oricum dau bani bisericii etc; castig bine si suma de 2 lei nu este o problema, insa modul in care mi-a vorbit m-a jicnit si m-a umilit

  Tiganul m-a amenintat ca voi ramane fara masina, „ca voi vedea eu ce patesc daca parchez acolo, ca au mai fost destepti ca mine si ca el chiar daca sta la poarta, se face ca nu vede ce se intampla la un metru de el”

  Am urcat in masina si am plecat cu un gust amar si cu promisiunea ca nu voi mai reveni vreodata la manastirea Pasarea. Nu stiu cine tolereaza astfel de exemplare la intrarea intr-un locas de cult. Persoana de la intrare este interfata cu omul umil (in cazul de fata UMILIT) care vine sa se roage si sa lase bani pe langa acatiste , carti sau lumanari. Este o RUSINE si o pata pentru manastirea Pasarea.

  Promit ca voi posta pe toate forumurile si site-urile de socializare acest incident. Merg des la biserica si la manastiri si nu am mai patit asa ceva, peste tot ajut biserica, platesc taxe etc, dar am pretentia normala de a mi se vorbi frumos, de a nu fi jicnit, mai ales ca nu era nimeni la intrare, nu se vedea afisul si m-am simtit amenintat si jecmanit.

  Sper ca persoanele care conduc acest Sfant lacas sa fie responsabile, sa ia masuri si sa posteze aceste masuri aici, pentru transparenta

  Cu stima, respect si dragoste crestineasca

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.