Parangul aduna nori

0

Parangul aduna nori, asta este primul lucru pe care trebuie sa-l stiti daca intentionati sa va duceti sa vedeti Muntii Parang. Sa-i „vedeti” cu piciorul, bineinteles. Foarte rar se intampla sa nu exista nori, mai de ploaie, mai de nu.

Dar indiferent de care sunt, felul in care se aud tunetele dinspre Parangul Mare si Carja sau felul in care se vad fulgerele lovind in muntele de sub tine este unul de exceptie. Face ca orice alta ploaie de munte prin care ai trecut pana acum sa para o nimica toata. Iar felul in care vei face cale intoarsa din calea acestui fenomen maret este de departe cel mai bun lucru de facut (mai ales pentru cei mai putin experimentati si vesnic intarziati).

Parang 19

Se stie ca traseele din Parang nu sunt dificile, dar sunt foarte lungi si obositoare. Iti trebuie rezistenta fizica, trebuie sa ai multa apa la tine, pentru ca nu prea sunt surse de apa potabila pe traseu, neaparat pelerina de ploaie – chiar daca nu te ajuta deloc pe “vreme de fulgere” :), iar bocancii nu trebuie sa lipseasca din nicio plimbare pe munte, indiferent cat de simpla pare.

Posibilitatile de traseu cu plecare de la statia de telescaun Parang (capatul de sus) sunt multiple: Vf Parangul Mic 1h-1h30, Vf Carja – 2h30-3h, Lacul Mija – 3h-3h30, Vf. Parangul Mare – 4h30-5h, Lacul Rosiile – 5h-5h30, Lacul Calcescu – 7h-7h30. Timpii mentionati sunt doar de dus si ii gasiti pe panoul din fata Salvamontului Parang, la maxim 100 de metri dupa ce ati coborat din telescaun. Timpii de intoarcere depind de rezistenta fiecaruia si de lungimea traseului.

Parang 01

Telescaunul costa 10 lei, iar cazare si masa gasiti atat la baza telescaunului cat si la statia intermediara si cea finala. Trebuie precizat ca in zona mai exista o instalatie de telescaun (una noua si moderna), doar ca statia de plecare este mai sus cu cateva sute de metri (la Hotel Rusu), iar sosirea ceva mai jos cu 2-300 de metri fata de telescaunul vechi, deci ai ceva mai mult de mers pe jos.

In zona Parang se ajunge cu masina dinspre Petrosani – circa 9 kilometri de mers din DN 66 (centrul orasului) pana la telescaunul Parang. Mai greu este de ajuns in Petrosani, din cauza lucrarilor de pe Valea Jiului, drumul intre Bumbesti Jiu si Petrosani fiind inchis, pana pe 30 octombrie, de luni pana vineri, in intervalul orar 9:00 – 18:00 si in ziua de sambata in intervalul orar 9:00 – 16:00.

Pentru cei care vin din zona de sud ori de est a tarii, mai exista varianta DN 7A Brezoi – Voineasa – Obarsia Lotrului – Petrosani, care insa are portiuni neasfaltate intre Obarsie (intersectia cu Transalpina) si Petrosani.

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.