Taxe drum: Belarus

0

Toti soferii straini, din afara uniunii Rusia – Belarus – Kazakhstan, trebuie sa achite o taxa pentru accesul pe principalele drumuri ale Belarusului.

Taxa pentru vehiculele sub 3,5 tone este de 0,04 Euro/kilometru (4 Euro/100 de kilometri), iar pentru vehiculele de peste 3,5 tone, taxa este dubla. Lungimea totala a retelei de drumuri pentru care se plateste aceasta taxa este de 1.189 de kilometri.

Drumuri pentru care se achita taxa:

Drum (tronsoane) Kilometri taxabili
M-1/E 30 Brest (Kozlovichi)–Minsk–Granita cu Rusia (Red’ki) 609
M-2 Minsk–National Airport Minsk 27
M-3 Minsk–Vitebsk 32
M-4 Minsk–Mogilev 176
M-5/E 271 Minsk–Gomel 109
M-6/E 28 Minsk–Grodno–Granita cu Polonia (Bruzgi) 45
M-6/E 28 Schuchin-Grodno 73
M-7/E 28 Minsk-Oshmyany-Granita cu Lituania (Kamenny Log) 91
P-1 Minsk-Dzerzhinsk 27
TOTAL 1.189

NOTA: plata se poate face si in moneda locala, Rubla Bielorusa – BYR.

1 Euro = 13.851 BYR, 10.000 BYR = 0,72 Euro

Unitatea electronica de bord, pentru plata taxelor de drum.

Cand treceti granita in Belarus ar trebui sa achizitionati aceasta unitate de bord, disponibila la statiile de benzina si punctele de frontiera. Veti adauga in contul aferent acestei unitati si o suma de bani, necesara platii taxei de autostrada – estimativ, in jur de 20 de euro (va puteti aproxima suma pe care o aveti de platit in functie de distanta pe care trebuie sa o parcurgeti), bani ce vi se vor incasa odata cu achizitonarea unitatii de bord. Montati unitatea pe parbriz si continuati calatoria. Banii va vor fi automat retrasi din cont, odata cu trecerea pe langa cititoarele electronice amplasate de-a lungul autostrazilor, in functie de distanta parcursa – 4 eurocenti pentru fiecare kilometru. Lipsa unitatii electronice de bord va costa o amenda de 100 de euro. La iesirea Belarus puteti restitui unitatea de bord si vi se vor inapoia banii ramasi in cont.

Evitati „binevoitorii” care se ofera sa va ajute cu incasarea banilor pentru acest sistem, pentru ca s-ar putea sa constatati ca de fapt sunteti pacalit. Folositi doar punctele oficiale de achizitionare a unitatii de bord pentru plata taxelor.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.