Transraraul: minitransfagarasanul Bucovinei. Galerie FOTO

2

Deschisa recent, soseaua botezata Transrarau face legatura intre DN 17 si DN 17B din Bucovina, judetul Suceava, traversand, asa cum ii spune si numele, Muntii Rarau. De fapt, soseaua este formata din doua drumuri judetene – DJ 175A, ce porneste din satul Chiril, si DJ 175B, ce porneste din comuna Pojorata, ambele reabilitate, cele doua intalnindu-se sus, in apropiere de Cabana Rarau.

La Pojorata se ajunge fie dinspre Pascani/Falticeni/Piatra Neamt – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc, fie dinspre Borsa ori Vatra Dornei.

In total, Transraraul are 26 de kilometri, partea cea mai spectaculoasa avand o lungime de 16 kilometri. Totusi, soseaua cu adevarat reabilitata si recomandata circulatiei este DJ 175B, din Pojorata pana la intersectia spre cabana Rarau: are latimea unui drum national cu doua benzi, cu parapeti si toate elementele de siguranta necesare. Restul Transraraului, pe circa 7 kilometri (intre cabana si intrarea in satul Chiril), este foarte ingust, avand latimea unei singure benzi de circulatie, cu greu putandu-se strecura doua autoturisme unul pe langa altul, si asta doar in anumite locuri, in care terasamentul este putin mai lat.

De aceea, este recomandat sa parcurgeti Transraraul doar intre Pojorata si intersectia spre cabana Rarau, mai ales daca sunteti incepatori ori nu foarte experimentati. Daca aveti „norocul” ca pe cei 7 kilometri de drum ingust sa intalniti pe cineva din sens opus ar putea fi nevoie de manevre cu spatele, extrem de periculoase chiar si pentru soferii cu vechime.

Peisajul in schimb este superb, inclusiv in zona impadurita prin care trece portiunea de drum foarte ingust. E bine de stiut ca drumul este inchis iarna ori cand ninge (chiar daca asta se intampla in octombrie, de exemplu). Cabana Rarau este si ea inchisa momentan, fiind in reabilitare. Drumul pana la cabana, aproape la fel de ingust, dar lung de doar 900 de metri, va ofera o priveliste aparte asupra Pietrelor Doamnei.

Drum bun si drumuri bune!

 

Share.

2 comentarii

  1. Pingback: Bucovina, o destinatie pentru orice anotimp | Vacanta Cu Masina

  2. Ieri,17 oct.2018 am vrut sa merg pe trans Rarau,din Pojorita.Am venit dinspre Cimpulung,la Pojorita am facut stinga,conform indicatorului rutier si am ajuns din nou in soseaua nationala!O mai mare bataie de joc la adresa celor ce vor sa mearga pe acel mult laudat drum,nu exista!RUSINE autoritatilor locale ca-si bat joc de putinii romani care-si petrec concediile in tara!Acum dau dreptate fostului ministru al turismului,Maria Grapini,cind a taiat finantarea pirtiei de schi de la Cimpulung Moldovenesc,”Grozavii”bucovineni se dovedesc total neseriosi,nu merita investit in zona aceea!

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.