Capitala Culturala Europeana 2019 este la doar 4 ore de Romania

0

Cauti o destinatie frumoasa, aproape de Romania, la care sa ajungi in cateva ore cu masina? Ai putea opta pentru cel mai vechi oras din Europa sau pentru Capitala Culturala Europeana 2019.  Din fericire, este vorba despre unul si acelasi oras, la care ajungi cu masina cam in 4-5 ore dupa ce ai trecut de Podul Giurgiu-Ruse: orasul bulgaresc Plovdiv.

Plovdiv este al doilea cel mai mare oras din Bulgaria, dupa Sofia, cel mai vechi oras locuit permanent din Europa, cu o vechime de circa 8.000 de ani si cam al saselea cel mai vechi din lume, si a fost desemnat Capitala Culturala Europeana pentru anul 2019. In plus, este si cel mai frumos oras bulgaresc, asa ca ai toate motivele din lume sa-l vizitezi. Sau macar pe cele 4 enumerate mai sus.

plovdiv-14

Evmolpia, Philippopolis, Trimontium, Pulpudeva, Puldin, Filibe – sunt doar cateva dintre vechile denumiri ale Plovdivului. De altfel, in cei 8.000 de ani de existenta, orasul a fost sub toate ocupatiile posibile in zona: persana, greaca, celta, romana,  huna, bulgara, rusa ori turca.

Nici nu e de mirare ca vechiul oras trac a fost desemnat Capital Culturala Europeana pentru anul viitor. Orasul este insa deja gata de oaspeti, asa ca ai putea sa profiti si sa-l vizitezi in avans. La anul, ti-e clar, va fi foarte aglomerat si, cel mai probabil, mai scump.

plovdiv-27

Plovdiv – zona pietonala

Cel mai rapid si cel mai bun drum, daca vii din centrul tarii, este pe la Podul Giurgiu-Ruse, apoi Veliko Tarnovo (un alt frumos oras bulgaresc), pe langa orasul Stara Zagora (nu zaboviti pe acolo, nu e mai nimic de vazut), apoi pe Autostrada A1 pana la Plovdiv.

Puteti sa va cazati la Best Guest Apartments – este la 1,5 km de centrul orasului, are un pret bun si ne-am convins ca arata bine – dar puteti sa va gasiti ceva poate si mai aproape de zona centrala, prin Booking.com. Lasati masina la cazare si vizitati orasul pe jos – zona pietonala este generoasa si aveti pe unde va plimba si ce vedea.

plovdiv-54

Plovdiv – zona pietonala

Plovdivul – vorbim, evident, despre zona centrala (in afara acestuia este un simplu oras cu blocuri comuniste) – este un oras cochet, cu stradute linistite, terase boeme, restaurante cu mancare buna si cladiri istorice. Strada principala pietonala porneste din podul Brezovska, peste raul Marita, si continua pana in Piata Tsentralen – adica Piata Centrala, de langa Parcul Tarul Simeon. Pana aici vei trece pe langa (sau mai degraba pe deasupra) Stadionului Antic al Philippopolis – veche denumire a orasului -, pe langa Moscheea Centrala (frumoasa, dar “pazita” de numerosi musulmani, o minoritate destul de prezenta si de activa in zona), Primaria orasului si Piata Stefan Stambolov si Forumul Roman si pe langa – sau prin – o multime de terase.

plovdiv-68

Moscheea centrala

plovdiv-58

Stadionul roman

plovdiv-65

Primaria orasului si Piata Stefan Stambolov

O alta parte superba a Plovdivului, ce nu trebuie ratata, este Orasul Vechi, aflat de cealalta parte a Bulevardului Tarul Boris al III-lea. In aceasta zona veti gasi cele mai frumoase si interesante case din oras si probabil din Bulgaria – seamana cu cele din Nessebar -, biserici vechi si cochete, Teatrul Antic Roman – unul din cele mai bine pastrate edificii romane din Europa (costa 5 leva intrarea) – si cateva muzee interesante, plus terase.

plovdiv-35

Teatrul antic

plovdiv-53

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-47

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-10

Plovdiv – Orasul Vechi

Tot aici puteti urca pe Nebet Tepe – locul in care exista semne ale celei mai vechi asezari umane organizate din cele mai vechi timpuri si de unde ai o priveliste frumoasa asupra imprejurimilor.

plovdiv-16

Nebet Tepe

plovdiv-12

Nebet Tepe

Oarecum in diagonala, un alt deal te asteapta sa-l urci: Danov. Vei gasi acolo un parc, un turn vechi si o noua priveliste spectaculoasa, doar ca dintr-un alt unghi. Cand vei cobori vei gasi, evident, alte terase.

plovdiv-61

plovdiv-60

Un alt deal recomandat pentru a fi urcat (noi n-am ajuns)  este Bunardjika, unde se afla un urias monument, intitulat Alyosa si dedicat, oarecum previzibil, Armatei Sovietice “eliberatoare”.

Preturile sunt in general ceva mai mici decat la noi, deci te poti bucura in voie de bere bulgareasca, fructe de mare sau fel de fel de mancaruri mai traditionale ori fancy. Recomandam restaurantul Pavaj – in general e cu rezervare – sau Antiko. Veti gasi si cafeneaua Central Perk – da, are logo-ul cafenelei din serialul Friends (Prietenii tai), dar acesta e singurul element comun cu cea originala (desi atmosfera e destul de placuta si la cafeneaua din Plovdiv).

plovdiv-31

Central Perk

Pentru a te bucura de farmecul orasului si pentru a-l descoperi in tihna, un weekend prelungit este suficient.

La intoarcere poti trece prin Pasul Troian – ocolesti un pic, dar strabati o sosea frumoasa de munte si nu te intorci exact pe acelasi drum pe care te-ai dus.

plovdiv-70

Spre Pasul Troian

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea Doaga; Foto: Tatiana Alexandru

GALERIE FOTO:

plovdiv-3

Primaria Plovdiv

plovdiv-4

plovdiv-7

Plovdiv – Zona pietonala

plovdiv-8

Plovdiv – Zona pietonala

plovdiv-9

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-11

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-13

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-17

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-18

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-19

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-20

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-21

Teatrul antic

plovdiv-23

Plovdiv – Biserica Maicii Domnului

plovdiv-26

plovdiv-29

Plovdiv – Zona pietonala

plovdiv-33

 

plovdiv-40

Teatrul antic

plovdiv-47

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-48

Plovdiv – Orasul Vechi

plovdiv-64

Plovdiv – Zona pietonala

plovdiv-63

Plovdiv

plovdiv-67

Plovdiv – Zona pietonala

plovdiv-71

Pasul Troian

 

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.