Conditii de calatorie cu masina: Albania

0

La frontiera

– Se poate intra in Albania fara viza, cu cartea de identitate sau pasaportul (a caror valabilitate trebuie sa fie de minim trei luni de la data intrarii in Albania), pentru perioade de sedere mai scurte de 90 de zile intr-un interval de 6 luni.

– Este permisa intrarea in Albania cu animale de companie, cu conditia ca acestea sa posede documentele de insotire necesare si sa fie vaccinate la zi.

– Persoanele care detin, la intrarea sau la iesirea din Albania, sume mai mari de 1.000.000 Leka (aproximativ 8.000 EURO sau 10.500 USD) sunt obligate sa le declare la autoritatile vamale.

Atentie!

– Fenomenul criminalitatii organizate este ridicat, cele mai frecvente infractiuni fiind legate de traficul de narcotice, spalarea de bani, contrabanda si traficul de autoturisme second-hand.

– Nu acceptati sume de bani sub forma de imprumut de la straini sau nu asigurati transportul in Romania a unor colete care nu va apartin.

– NU cumparati autoturisme la mana a doua din Albania, multe dintre autoturismele de pe piata fiind furate din vestul Europei.

– Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate – gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii.

– Pastrati documentele, valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit in locuri sigure si nu le tineti la vedere.

– In cazul in care calatoriti cu masina personala, nu tineti bunuri de valoare la vedere, in autoturism;

– Asigurati masina cu sistem de alarma si incuiati usile atunci cand parasiti autoturismul;

– NU interveniti in cazul unei confruntari (de orice natura ar fi, verbala sau fizica) care se petrece intr-un spatiu public sau privat, intre doua grupuri rivale, si parasiti zona in care are loc confruntarea.

Telefoane de urgenta

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor albaneze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta locale:

  • 129 (Politie), 00 355 42 222235
  • 127 (Ambulanta),
  • 128 si 00 355 42 222222 (Pompieri)
  • 124 (informatii speciale)

Asigurari

– Este obligatorie asigurarea medicala pentru cetatenii romani.

– Este obligatorie „cartea verde” de asigurare internationala auto.

Bani

– Cartile de credit tip American Express, Visa si MasterCard sunt acceptate de bancile din Tirana. Se pot face plati cu carti de credit numai in anumite hoteluri.

– Majoritatea comerciantilor prefera totusi plata in numerar.

Reguli si amenzi de circulatie
– Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumului.

– Permisul de conducere romanesc, precum si cel international sunt valabile.

– Starea drumurilor este in general buna.

Atentie!

– Regulile de circulatie nu prea sunt respectate de catre soferii din Albania (se trece pe rosu la semafor, se circula pe contrasens, nu se acorda prioritate de dreapta etc.). Asadar, in cazul in care va deplasati cu autoturismul, manifestati prudenta maxima.

– Evitati deplasarile in zona de frontiera a Albaniei cu Kosovo, zona unde exista riscul prezentei unor mine, ramase din perioada conflictului din Kosovo din 1999.

Limitele de viteza admise

– in interiorul localitatilor – 50 km/ora;
– pe drumurile nationale – 90 km/ora;
– pe autostrazi – 120 km/ora.

Parcare

– In Tirana si orasele municipiu, parcarea in zonele centrale se face cu dificultate. Exista parcari cu plata pazite, unde autoturismele se afla, in principiu, in siguranta.

Detectoare radar

– Pe teritoriul Albaniei, utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor antiradar constituie contraventie si se pedepseste cu amenda.

In caz de accident

– In cazul producerii unui accident auto, cei implicati sunt obligati sa lase autovehiculele in pozitia in care se afla, iar agentii de la Politia Rutiera solicita sprijinul expertilor constatatori care retin permisele de conducere si certificatele de inmatriculare ale conducatorilor auto. De regula, cetatenii albanezii vinovati de producerea unui accident rutier prefera, din diverse motive, sa plateasca daunele pe loc, in bani lichizi.

In caz de accident usor:

  • completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului;
  • notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

In caz de accident grav, cu raniti:

  • chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor;
  • adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

– In situatii de accident auto comis de un strain, in general politia rutiera este prompta, asigura asistenta si stabileste imprejurarile comiterii accidentului cu operativitate.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.