Conditii de calatorie cu masina: Austria

2

La frontiera

– Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Austria.

– Intrarea cetatenilor romani este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate.

Siguranta

– Austria este o tara cu un nivel de criminalitate scazut, fenomenul infractional avand in general drept autori cetateni din statele central si est europene.

– Zonele cele mai expuse infractiunilor de furt sunt marile centre comerciale (Pandorf, SCS, Salzburg) perimetrul turistic si istoric al orasului Viena, zonele de servicii pe autostrazi, etc.).

Asigurari

– Ajutorul de prima urgenta se acorda indiferent de statutul de asigurat / neasigurat.

– Incheiati o asigurare medicala de sanatate sau obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

– In cazul incheierii unei asigurari de sanatate private pe durata sejurului in Austria, este important sa cunoasteti parteneri medicali recunoscuti de asigurator pe plan local.

– In caz de deces, certificatul eliberat de autoritatile austriece este valabil si pe teritoriul Romaniei. Transportul decedatului nu se efectueaza decat prin intermediul unei firme de pompe funebre.

Numere de urgenta

 • 122 – serviciul de urgente pompieri
 • 133 – serviciul de urgente politie
 • 144 – serviciul de urgente salvare 
 • 112 – numarul general de urgenta (valabil in toate statele UE)

Reguli si amenzi de circulatie

Atentie!

– In perioada 1 noiembrie-15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele sa fie dotate cu pneuri de iarna.

– Accesul pe autostrazi si drumuri rapide ori expres se face in baza unei vignete, care poate fi procurata de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la magazinele de difuzare a presei. Pretul ei difera in functie de perioada de valabilitate (10 zile, doua luni sau un an).

– Vigneta se lipeste in mod obligatoriu pe parbrizul masinii. Amenda pentru lipsa vignetei este de 120 euro, inclusiv pentru situatia in care o aveti cumparata, dar nu ati lipit-o pe parpriz. Neplata pe loc a amenzii determina riscul de a achita o suma si mai mare, cuprinsa intre 300 euro si 3.000 euro.

– Accesul in anumite zone turistice se face pe drumuri taxate suplimentar.

Drumuri

– Se circula pe partea dreapta a drumului si se aplica regula prioritatii de dreapta.

– Starea generala a infrastructurii rutiere (autostrazi, drumuri rapide si drumuri nationale) este foarte buna. Pe timpul verii sunt deschise invariabil mai multe santiere de intretinere / modernizare a autostrazilor, segmentele afectate fiind clar semnalizate. Pe aceste portiuni de drum, viteza legala de circulatie este semnificativ limitata (80 km/h, 60 km/h) si politia instituie controale radar fixe / mobile.

Centura de siguranta

– Purtarea centurii de siguranta este obligatorie, inclusiv pentru locurile din spate, iar minorii pana la varsta de 12 ani trebuie sa dispuna de scaun special. Amenda pentru nepurtarea centurii este de 35 de euro.

Limitele de viteza admise

 • 50 km/h in localitati
 • 100 km/h pe soselele rapide si pe drumurile nationale
 • 130 km/h pe autostrazi

Amenzi

– Depasirea limitelor de viteza, conform ultimelor reglementari, se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 70 si 730 euro si suspendarea permisului de conducere. Depasirea limitei de viteza maxim admisa cu peste 40 km/h atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioada limitata.

– Contravaloarea amenzilor de circulatie este incasata, fie pe loc de catre politist, fie ulterior, prin intermediul autoritatii administrative locale.

– In cazul in care cetateanul strain nu poate achita amenda pe loc sau refuza plata, politistul poate incasa direct o suma ce reprezinta o garantie sau poate ridica diverse bunuri tot ca si garantie, amenda urmand sa fie stabilita de catre autoritatea administrativa locala, ulterior.

– Cetateanul strain caruia i s-a ridicat o garantie, are la dispozitie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritoriala, pe raza careia a comis contraventia, pentru a achita contravaloarea sanctiunii si a recupera garantia sau pentru a contesta masura. In caz contrar bunurile ridicate sunt scoase la licitatie si astfel se recupereaza valoarea sanctiunii. – Pentru incalcari grave ale regimului rutier garantia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

– Exista si situatia in care politistul poate lua masura conducerii contravenientului la sediul politiei unde sunt intocmite documentele necesare prezentarii acestuia in fata judecatorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sanctiunii si in cazul in care suma nu poate fi achitata, aceasta este transformata in inchisoare contraventionala.

Alcool la volan

– Nivelul maxim admis de alcool in sange este 0,049 la mie. Daca nivelul de alcool in sange este intre 0,05 si 0,079 la mie conducatorul auto va primi o amenda. Peste 0,08 se suspenda si permisul.

– Soferii cu permis obtinut de mai putin de 2 ani nu au voie sa depaseasca o limita a alcoolului de 0,01 la mie.

– Amenzile se acorda pe loc. Politistii trebuie sa va emita o chitanta oficiala.

– In cazul unei amenzi foarte mari, soferul va plati un avans, iar restul amenzii in termen de doua saptamani .

– Conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste cu amenda in cuantum de 150 euro si pana la 5 500 euro si suspendarea permisului de conducere.

Parcarea

– In Austria toate spatiile de parcare sunt amenajate si marcate corespunzator. Majoritatea sunt cu plata, iar acest lucru este afisat la loc vizibil. Autobuzele pot fi parcate numai in locuri special amenajate, cu marcaje corespunzatoare.

– Pentru parcarile cu plata se utilizeaza imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumparate de la reteaua de magazine Trafik.

– In cazul parcarii in locuri nepermise, masina poate fi ridicata de firme autorizate, abaterea fiind sanctionata cu plata unei amenzi. Pentru recuperarea autoturismului se suporta si cheltuielile de tractare si parcare a acesteia in locurile special amenajate.

– Cartea verde serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international.

– In caz de accident, la fata locului se prezinta echipaje atat ale politiei, cat si ale pompierilor si salvarii. In cazuri grave, persoanele accidentate sunt transportate cu elicopterul la cea mai performanta unitate medicala din apropiere.

– In situatia unui accident usor, se completeaza impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispozitie de societatile de asigurari. Se vor retine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii sale de asigurare.

Telefoane utile

 • 112 – Serviciul urgente
 • 133 – serviciul de urgente politie
 • 144 – serviciul de urgente salvare
 • 120 – serviciul de urgente trafic

Alte reguli

– Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

– Se poate transporta o canistra de maxim 10 litri de benzina.

– Vehiculele care nu pot circula cu o viteza minima de 60 km/h nu au voie pe autostrazi.

– Limita maxima de viteza recomandata pentru vehicule cu lanturi de zapada este de 50 km/h . Vehiculele echipate cu pneuri ghimpate nu trebuie sa depaseasca 100 km/h pe autostrazi si 80 km/h pe alte drumuri .

– Un numar de orase au o limita de viteza generala de 30 km/h .

– Utilizarea luminilor de intalnire in timpul zilei este obligatorie .

Echipamente obligatorii in Austria

Triunghi de avertizare
Trusa de prim ajutor, cu termen de valabilitate
Jacheta reflectorizanta, obligatorie de folosit atunci cand soferul se da jos din masina in cazul unei defectiuni pe autostrada ori drum national, inclusiv atunci cand este montat si triunghiul reflectorizant.

Alte reguli

– Posesorii de automobile au obligatia legala de a adapta vehiculul lor la conditii meteorologice de iarna.

– Intre 1 noiembrie si 15 aprilie, vehiculele trebuie sa fie echipate obligatoriu cu anvelope de iarna (care trebuie sa fie marcate M&S pe peretii laterali si au o adancime minima a profilului de 4mm). In afara acestei perioade, in cazul in care drumurile sunt acoperite cu zapada , noroi sau gheata, trebuie folosite anvelope all-season , care trebuie sa fie marcate M&S ( noroi si zapada ).

– Este responsabilitatea legala conducatorului auto de a avea echipamentul de iarna necesar; prin urmare, este esential sa se verifice daca acesta este inclus in cazul masinilor inchiriate.

– Vignetele pot fi achizitionate de la unele statii de benzina situate in apropiere de granita in tara vecina, dar si in Austria, de la frontiera , la statiile de benzina , oficii postale , tutungerii sau in Birouri ÖAMTC .

– Utilizarea claxonului este in general interzisa in Viena si in imediata apropiere a spitalelor.

– Atunci cand un autobuz scolar a oprit pentru a lasa copiii sa coboare, aspect indicat de o lumina galben intermitent, soferii care calatoresc in aceeasi directie nu au voie sa depaseasca atobuzul .

– Atentie! Se interzice utilizarea detectoarelor de radar .

– Este obligatorie formarea unui coridor de urgenta ori de cate ori congestionarea traficului are loc pe autostrazi sau sosele rapide , indiferent daca vehiculele de urgenta sunt deja in imediata apropiere sau nu .

– Viena are o zona pietonala mare, locurile de parcare fiind foarte limitate , cu o oprire de maximum trei de ore in „zone albastre” . Aceste zone sunt indicate printr-un cerc albastru marginit in rosu , cu rosu + linie diagonala si cuvantul Kurzparkzone .

VEZI SI TAXE DE DRUM IN AUSTRIA

Foto header: Wikimedia Commons

Share.