Conditii de calatorie cu masina: Bulgaria

0

La frontiera

– Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Bulgaria.

– Intrarea in Bulgaria este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Infractionalitate

– Bulgaria este o tara cu un nivel mediu al criminalitatii.

Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

S-au semnalat cazuri de agresiune si furt de autovehicule pe soselele nationale si in parcarile unor hoteluri.

– Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

– Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

– Este recomandat ca deplasarile cu autoturismul sa se efectueze numai pe timpul zilei si pe artere rutiere principale (drumuri europene si autostrazi).

– In cazul in care vi se solicita sa opriti autoturismul si aveti suspiciuni in legatura cu adevarata calitate a persoanelor respective, va recomandam evitarea opririi si deplasarea pana la cel mai apropiat post fix sau mobil de politie, pentru relatarea situatiei si solicitarea de sprijin.

– In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

  • Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Sofia
  • Consulatul Onorific al Romaniei in Burgas
  • Consulatul Onorific al Romaniei in Silistra
  • Consulatul Onorific al Romaniei la Vidin

– In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor bulgare, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – Servicii de urgenta
  • 166 – Politie
  • 160 – Pompieri
  • 150 – Salvarea

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

– Asigurarea medicala este obligatorie in Bulgaria.

Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Bulgaria.

– Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

– Este recomandabil sa incheiati si o asigurare medicala suplimentara, valabila in tara de destinatie si cele de tranzit. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.
– Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

Reguli de circulatie

– Mai toate reglementarile privind circulatia pe drumurile publice sunt similare cu cele romanesti in domeniu.

– Plata utilizarii drumurilor publice se efectueaza la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existand un sistem similar vignetei romanesti. Vigneta se poate procura de la benzinarii sau de la oficiile postale.

– Este obligatorie folosirea centurii de siguranta.

– Este interzisa utilizarea telefoanelor mobile de catre sofer, in timpul deplasarii cu autoturismul.

– In marile orase exista parcari amenajate, prevazute cu aparate de taxare si/sau personal de paza si de incasare a taxelor de parcaj.

In cazul parcarii neregulamentare sau unde aceasta manevra este interzisa, este posibila tractarea de catre autoritati a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai dupa perceperea taxelor aferente.

– In Bulgaria este interzisa folosirea aparatelor anti-radar.

– Permisul de conducere romanesc este valabil in Bulgaria.

– Atentie! In cazul in care va este retinut permisul si vi se aplica o amenda contraventionala, agentul de politie incheie un proces verbal de contraventie, care trebuie semnat si de contravenient. Precizam ca procedura de restituire a permisului prevede ca acesta sa fie trimis la Ambasada Romaniei la Sofia, numai dupa expirarea perioadei de suspendare si plata amenzii contraventionale. Ambasada il trimite la MAE, de unde ajunge la autoritatea care l-a eliberat, de la care se poate recupera.

– Amenzile se platesc prin transfer bancar in contul precizat in procesul verbal, la oficiile postale sau la autoritatea mentionata in procesul verbal.

– In cazul in care considerati ca sunteti victima unui abuz al politiei, potrivit legii bulgare a circulatiei pe drumurile publice puteti contesta procesul verbal de contraventie, in termen de 7 zile.

– In caz de accident usor, notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Completati, impreuna cu cealalta parte implicata in accident, formularul pus la dispozitie de societatea de asigurari.

– Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Bulgaria.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

 Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.