Conditii de calatorie cu masina: Croatia

0

– Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Croatia.

– Cetatenii romani pot intra si rezida pe teritoriul Republicii Croatia, pentru o perioada maxima de 90 de zile intr-un interval de 6 luni, in baza unui pasaport valabil sau a unei carti de identitate valabile.

– Cetatenii romani au obligatia ca, in termen de 48 de ore de la data intrarii pe teritoriul Croatiei, sa se prezinte la oficiul local al politiei pentru a-si inregistra sederea. Obligatia se considera respectata prin inregistrarea la o unitate de cazare acreditata.

– Exista zone pe teritoriul Croatiei care nu au fost deminate: Slavonia Orientala (Vukovar, Osijek); Zona frontaliera cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, in imprejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston si Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Recomandam cetatenilor romani care calatoresc in aceste zone sa urmareasca cu mare atentie si sa respecte cu strictete semnele si indicatoarele terestre, precum si avertismentele autoritatilor locale.

– Croatia este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

– Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

– In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, se poate apela numarul unic de urgenta 112.

– Se recomanda, de asemenea, sesizarea misiunii diplomatice, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege la numarul de telefon 0038598414341.

– Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie. Mai multe detalii le puteti gasi la adresele: www.cnas.ro si www.ceass.ro

– In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul croat al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

– Folosirea fazei scurte este obligatorie si pe timp de zi.

– Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenta alcoolului atrage plata unei amenzi si retragerea permisului de conducere.

Informatii utile:

  • Nr. tel. tractari auto: 0038511987
  • Nr. tel. informatii: 00385118981
  • Nr. tel. pentru informatii privind traficul auto: 00385-062777777

– Starea generala a drumurilor este buna.

Limitele de viteza sunt:

  • 50 km/h in localitati;
  • 80 km/h in afara localitatilor;
  • 130 km/h pe autostrazi;

– Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

– Pe teritoriul Croatiei este interzisa utilizarea atat a detectoarelor de radar, cat si a aparatelor antiradar. In caz contrar, conducatorul auto este sanctionat cu o amenda in valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

– De asemenea, conducatorul auto este obligat sa demonteze aparatul mentionat si sa il predea autoritatilor croate sau sa accepte demontarea acestuia de catre organele de politie croate, cu suportarea personala a cheltuielilor aferente operatiunii de demontare.

– In caz de accident de circulatie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, in mod obligatoriu, asteptata sosirea unui echipaj de politie, pentru intocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie sa ramana in pozitia avuta dupa momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.