Conditii de calatorie cu masina: Danemarca

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Danemarca.

Intrarea in Danemarca este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile.
Groenlanda si Insulele Feroe: Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Groenlanda sau in Insulele Feroe in scop turistic, pentru o perioada maxima de 90 de zile in decurs de 6 luni, trebuie sa prezinte exclusiv pasaportul romanesc valabil (intrarea nu se permite pe baza cartii de identitate romanesti).

Danemarca este o tara cu un nivel redus de criminalitate.

Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor daneze, apelati numarul local de urgenta 112.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Danemarca.
Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Asigurarea medicalaare valabilitate in toate tarile lumii, iar in baza acestei asigurari aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile lumii si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In Danemarca, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta si este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire).

Drumurile publice, autostrazile sunt marcate corespunzator normelor internationale rutiere. Starea drumurilor este, de regula, foarte buna.

Recomandam in mod special conducatorilor auto aflati in Danemarca sa acorde o atentie deosebita persoanelor pe biciclete.

Este strict interzisa folosirea telefonului mobil la volan.

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru autocarele turistice si pentru microbuze. Automobilele, camioanele si, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie sa fie echipate cu dispozitive de siguranta adecvate pentru copii.

Intre 30-50 km/h in orase;  intre 60-90 km/h in afara oraselor; intre 90-120 pe autostrazi.
Depasirea vitezei legale se pedepseste contraventional cu amenda intre 500 si 2500 de coroane.

Atentie! Pe teritoriul Regatului Danemarcei este interzisa detinerea si utilizarea oricarui tip de aparate de detectare a radarelor sau a aparatelor antiradar.

Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat. In Danemarca, toate autovehiculele au lipite pe parbriz ceasuri pentru fixarea orei de contorizare a parcarii. Depasirea timpului legal este sanctionata contraventional, prin plata de amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de coroane.

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Danemarca. Polita de asigurare a masinii ofera automat acoperirea minima de raspundere civila prevazuta de lege. Daca beneficiati de o polita de asigurare completa in tara dumneavoastra, asigurati-va ca este valabila si pentru calatoriile in strainatate.

Cartea verde nu este obligatorie, dar serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international si faciliteaza procedurile in urma unui accident auto. Daca nu luati Cartea verde cu dumneavoastra, luati certificatul de asigurare auto.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale conducatorului celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor.

Adresati-va pentru sprijin, partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.