Conditii de calatorie cu masina: Elvetia

1

Incepand cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de libera circulatie UE – Elvetia, cetatenii romani nu au nevoie de viza.

Intrarea in Elvetia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile.

La intrarea in Elvetia, autoritatile de frontiera pot verifica documentele care justifica scopul declarat al calatoriei. Dupa caz, acestea pot solicita:

  • Prezentarea biletelor de calatorie
  • Dovada rezervarii cazarii la hotel
  • Dovada detinerii unei sume suficiente de bani – in cash si carti de credit – pentru intretinerea pe perioada sederii in Elvetia
  • Alte documente doveditoare ale scopului declarat al calatoriei

Elvetia este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea neintarziata atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei la Berna.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor elvetiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 117 – Serviciul de urgente politie
  • 118 – Serviciul de urgente pompieri
  • 144 – Serviciul de urgente salvare
  • 140 – Urgente rutiere
  • 112 – Urgente

Asigurarea medicala este obligatorie in Elvetia. Va recomandam sa incheiati o asigurare medicala de calatorie si de viata, pentru intreaga durata a deplasarii.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul elvetian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.
In Elvetia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

La intrarea in Elvetia este posibila verificarea starii autoturismului, astfel incat, acesta sa corespunda normelor tehnice conform reglementarilor legale elvetiene. De asemenea, se vor prezenta, la cererea autoritatilor de frontiera, documentele autoturismului, dovada proprietatii, talonul de inmatriculare si asigurarea (cartea verde).

Accesul pe autostrazi se face in baza unor vignete, care se procura contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vigneta se lipeste in mod obligatoriu pe parbrizul masinii.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.
Centura de siguranta este obligatorie.

Limite de viteza admise

  • 50 km/h in localitati
  • 80 km/h pe drumurile principale
  • 120 km/h pe autostrazi.

Pe teritoriul Elvetiei detinerea, utilizarea si comercializarea aparatelor de detectare a radarelor, precum si a celor antiradar este total interzisa, constituind infractiune si se pedepseste conform legislatiei fiecarui canton.

Permisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Elvetiei.

Atentie! Indiferent de gravitatea accidentului trebuie anuntata politia locala.
In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie sa paraseasca locul unde s-a produs accidentul fara autorizatia politiei, exceptand cazurile cand acestea au nevoie de ajutor medical sau daca trebuie sa sune la politie.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • 133 – Serviciul de urgente politie
  • 144 – Serviciul de urgente salvare
  • 120 – Serviciul de urgente trafic

Atentie! Pentru a solicita asistenta consulara, anuntati Ambasada Romaniei la Berna.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Un comentariu

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.