Conditii de calatorie cu masina: Finlanda

1

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Finlanda. Intrarea in Finlanda este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Finlanda este o tara cu un nivel foarte scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor finlandeze, apelati numarul de urgenta 112.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Finlanda.Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Finlanda. Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.
Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fievalabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.
Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumurilor publice.
Exista obligativitatea circulatiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei si indiferent de conditiile atmosferice, atat in localitati, cat si in afara acestora. Asigurarea auto este obligatorie.
In Finlanda sunt recunoscute politele de asigurare tip „Carte Verde” eliberate de societatile de asigurare romanesti. In prezent, in Finlanda nu exista taxe pentru folosirea drumurilor
publice, indiferent de categoria acestora.
La statiile de benzina din Finlanda este disponibila numai benzina fara plumb. Pentru autoturismele fara catalizator, este recomandata benzina fara plumb E98, care contine aditivi speciali (pret aproximativ 1,2 / Euro/litru).

Este obligatorie echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarna in perioada de iarna (01.11. – 30.04), cu posibilitate de prelungire in functie de conditiile meteo.
Centura de siguranta este obligatorie atat pentru ocupantii locurilor din fata, cat si pentru cei din spate.
Folosirea telefonului mobil la volan
Este interzisa.

Limitele de viteza admise:

  • 50 Km/h in localitati
  • 80 km/h in afara localitatilor
  • pe autostrazi viteza maxima este de 120 km/h
  • pe timp de iarna sunt impuse restrictii suplimentare de viteza

Parcarea

In marile orase exista locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzator si prevazute cu automate pentru taxare, vizibil indicate la fiecare loc de parcare, comune unui tronson mai lung de carosabil. Dupa efectuarea platii, este obligatorie afisarea la loc vizibil, pe bord, a bonului eliberat de automat, pe care este inscrisa perioada de stationare (functie de zona de taxare si perioada din zi, taxa de parcare poate varia intre 2 si 5 Euro pe ora). Amenda pentru neplata parcarii este cuprinsa intre 20 si 40 Euro.

In general, parcarea este gratuita de seara (ora 19:00) pana dimineata (ora 7:00) precum si sambata si duminica sau in sarbatorile legale. Orele exacte intre care este gratuita parcarea sunt inscrise la fiecare loc de parcare, pe tablite aditionale in care primul rand de cifre aflat intre paranteze se refera la ziua de sambata, iar al doilea rand de cifre, inscris cu litere rosii, se refera la ziua de duminica.

Pe teritoriul Finlandei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare si bruiaj a aparatelor radar.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Finlanda.

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declara atat la politie (numar de apel in caz de urgenta pentru politie: 10022 sau numarul general pentru orice situatii de urgenta: 112), care intocmeste actul de constatare, cat si la Finnish Motor Insurer’s Centre, „Green Card” Office (Liikennevakuutuskeskus, Bulevardi 28, 00120 Helsinki, tel. +358 9 680401, fax +358 9 68040368).

Daca in urma accidentului sunt raniti, trebuie anuntata politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Nu miscati autovehiculele de la locul accidentului, cu exceptia situatiilor cand aceasta este necesara pentru acordarea primului ajutor. Locul accidentului se semnalizeaza cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante sau alte mijloace luminoase vizibile, plasate la 100-150 metri inainte.

Atentie! Operatorii Western Union solicita in mod obligatoriu ca persoanele care trimit sau ridica sume de bani sa se identifice prin pasaport, cartea de identitate nefiind acceptata.
In Finlanda sunt acceptate toate tipurile de carti de credit si debit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Un comentariu

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.