Conditii de calatorie cu masina: Franta

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Franta.

Intrarea in Franta este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Franta este o tara cu un nivel de criminalitate redusa.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

In ultima perioada s-au intensificat tentativele de intrare ilegala in Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasa a unor calatori clandestini in autovehiculele ce se imbarca pe feribot in Franta, la Calais, pentru a calatori in Marea Britanie.

Intrarile clandestine in autovehicule au loc indeosebi pe o portiune de sosea in apropiere de punctul de imbarcare Calais (Franta), unde autovehiculele sunt obligate sa reduca viteza pana la 10 km/ora inainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestina este facilitata de traficanti specializati in spargerea incuietorilor/sigiliilor.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor franceze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – Serviciul urgente
  • 17 – Politia
  • 15 – Serviciul medical de urgenta (SAMU)
  • 18 – Pompieri
  • 115 – Numar pentru cei fara adapost

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Asigurarea medicala este obligatorie in Franta.
Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

In Franta, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
Se acorda prioritate masinilor care vin din dreapta.

Purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plata.
Parcarea in zone interzise se sanctioneaza cu amenda pana la 375 de euro sau cu ridicarea masinii.

In Franta este interzisa folosirea ori simpla detinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contraventie si se amendeaza cu 1.500 euro (750 euro daca amenda este platita pe loc). In cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, si retinerea permisului de conducere si confiscarea masinii.

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Franta.

Incepand cu data de 1 iulie 2012, toti conducatorii auto in Franta sunt obligati sa posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – ethylotest. Sunt exceptati de la aceasta obligatie conducatorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roti, avand o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm³.

Aparatul trebuie sa respecte conditiile de valabilitate prevazute de fabricant: data expirarii si certificarea conformitatii cu normele legale. Exista doua tipuri de aparate: etilotest chimic si etilotest electronic. In general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depaseste 100 euro. Aceste dispozitive se pot achizitiona atat din hipermarketuri, cat si din magazinele de cartier. In cazul utilizarii dispozitivului chimic, este preferabil sa se achizitioneze doua aparate.

Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sanctionata cu o amenda de 11 euro in cazul unui control rutier. Dispozitivul indica prezenta alcoolului in aerul expirat. Este interzisa conducerea autovehiculelor cand valoarea acestui indicator depaseste 0,25 mg/l.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.