Conditii de calatorie cu masina: Portugalia

0

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Portugalia.

Intrarea in Portugalia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Portugalia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor portugheze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – Serviciul de urgente

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula! In general se raspunde in portugheza.

Cetatenii romani care calatoresc in strainatate sunt obligati sa respecte legislatia locala a statului in care se afla. Pedepsele pentru infractiunile savarsite pe teritoriul Portugaliei de catre cetatenii romani sunt stabilite la limita superioara prevazuta, de legea statului portughez. De regula, justitia portugheza ia in considerare toate circumstantele agravante privind fapta comisa.

Asigurarea medicala este obligatorie in Portugalia.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Plata autostrazilor prin dispozitiv electronic

In Portugalia pe anumite autostrazi este permis accesul numai daca autovehiculele dispun de un dispozitiv electronic de plata. Mai multe informatii puteti obtine accesand site-ul http://www.estradas.pt/index (doar in limba portugheza).

Echipamentul electronic se cumpara sau se inchiriaza de la zonele de servicii de pe autostrazi sau de la oficii postale (CTT Correios).

Exista trei tipuri de aparate electronice:
Dispozitiv electronic de matricula (Dispozitivo electronico de matricula), care este conditionat de certificatul de inmatriculare al vehiculului si nu poate fi transferat la alte vehicule.

Poate fi obtinut de la zonele de servicii de pe autostrazi, oficii postale si magazinele companiei Via Verde.

Costuri: 27,50 euro la procurare + reincarcare a minim 10 euro pentru vehicule usoare si 20 euro pentru vehicule grele.

Valabilitatea este de 90 de zile de la data ultimei reincarcari. Dupa aceasta perioada soldul ramas neutilizat se va pierde, iar aparatul va fi dezactivat. Pentru reactivare va fi nevoie de o reincarcare de minim 10 euro.

Dispozitiv temporar (Dispositivo temporario), reprezinta cea mai buna solutie pentru o perioada scurta de sedere si este recomandat pentru vehicule cu numar de inmatriculare strain. In acest caz aparatul electronic nu este conditionat de certificatul de inmatriculare al vehiculului.

Este necesar a se incheia un contract de inchiriere cu reprezentantii autorizati din zonele de servicii de pe autostrazi, oficii postale sau magazinele Via Verde.

Costuri: depozit de 27,50 euro (suma ce va fi restituita soferului cand aparatul va fi predat in bune conditii, in termen de 30 de zile) + o reincarcare a minim 10 euro pentru vehicule usoare si 20 euro pentru vehicule grele. Costul contractului de inchiriere este de 6 euro pentru prima saptamana si de 1,50 euro/ saptamana pentru urmatoarele saptamani.

Valabilitatea: 90 de zile de la data ultimei incarcari. Dupa aceasta perioada soldul ramas neutilizat va fi pierdut, iar dispozitivul dezactivat. Pentru reactivarea aparatului va fi nevoie de o reincarcare minima de 10 euro.

Dispozitiv de la entitatile de incasare ale pasajelor (Dispositivo de uma entidade de cobrança de Portegens – DECP)
Acest dispozitiv poate fi utilizat de catre autovehicule cu numere de inmatriculare straine care vor sta in Portugalia o perioada mai mare de timp.

Desi certificatul de inmatriculare nu este obligatoriu, este necesar a se incheia un contract cu reprezentantii autorizati.
Poate fi obtinut de la magazinele Via Verde (www.viaverde.pt).

Costuri: 27,50 euro. De fiecare data cand dispozitivul este utilizat, costul trecerii prin pasaj se face prin debit bancar din contul soferului.
Valabilitatea: pana la anularea contractului.

Tichet preplatit pentru 3 zile (valabil doar pentru vehicule cu numar de inmatriculare strain).

Este valabil 3 zile si poate fi utilizat numai de catre vehicule usoare pentru mai multe calatorii pe autostrazile respective. Poate fi cumparat de la oficii postale, reteaua Payshop de pe autostrazi, aeroportul din Porto si internet: http://portagens.ctt.pt.
Este permisa achizitionarea a maxim 6 tichete preplatite pe an pentru fiecare numar de inmatriculare de vehicul.

Costuri: 20 euro (plus costuri administrative cand achizitionarea s-a efectuat pe internet).

Credit preplatit (valabil doar pentru vehiculele cu numar de inmatriculare strain)

Daca perioada de sedere in Portugalia nu justifica optiunea dispozitivului temporar, se poate opta pentru o incarcare bazata pe inregistrarea numarului de inmatriculare la toate cabinele cu taxare electronica.

Inainte de traversarea autostrazilor cu incasare exclusiv electronica prin intermediul website-ului CTT, soferii (dupa ce s-au inregistrat in acest site si au obtinut contul de utilizator cu parola) pot alege urmatoarele modalitati:
Sa efectueze plata in avans, valabila pentru 5 zile sau pana la terminarea soldului, cu valoarea de 10 euro, reincarcabila la oficii postale, reteaua Payshop sau Atm-urile Multibanco. Soldul neutilizat poate fi rambursat, pe un card de credit, in conformitate cu indicatiile care figureaza la inregistrarea in site-ul CTT;

Sa efectueze o plata in avans pentru calatorii predefinite in anumite zile; Plata se efectueaza prin card de credit valabil.

Solicitantii se pot inregistra la http://portagens.ctt.pt (site disponibil numai in portugheza).
Plata efectuata dupa ce s-a circulat pe autostrazile respective (valabil numai pentru vehicule cu numar de inmatriculare portughez).

Daca vehiculul nu are un dispozitiv electronic cand circula pe autostrazile respective, fotografia placii matricole va ramane salvata pana se va efectua plata.
Plata se poate efectua a doua zi dupa ce s-a circulat pe soselele mentionate si pentru o perioada de 5 zile, la oficii postale sau la magazinele de pe autostrazi sau din reteaua Payshop.

Atentie! Cand se inchiriaza un autoturism, este recomandat a se solicta informatii cu privire la modalitatea in care urmeaza sa fie efectuata plata referitoare la taxele electronice, intrucat compania poate taxa clientii pentru folosirea taxelor prevazute de lege.

In Portugalia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Pentru circulatia autovehiculelor pe autostrazi se percep taxe (in valoare de aproximativ 5 euro / 100 km), iar pentru accesul pe cele doua poduri din Lisabona “Vasco da Gama” si “25 Aprilie”, in functie de tipul vehiculului se percept taxe intre 1 si 10 euro pe sensul de intrare in Lisabona. Detinerea unei asigurari auto valabile (carte verde) este obligatorie pe toata durata prezentei in Portugalia.

Nivelul amenzilor este de pana la 1500 de euro, in functie de prevederile articolului de lege incalcat.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Limitele de viteza admise

  • 50 km/h in interiorul localitatilor (cu limitarile ocazionale)
  • 80 – 100 km/h pe soselele nationale (cu limitarile ocazionale)
  • 120 km/h pe autostrada (cu limitarile ocazionale).

Centura de siguranta este obligatorie.

Parcarea autovehiculelor in localitati este strict reglementata si semnalizata. Politia portugheza controleaza frecvent parcarile cu plata si dispune, de regula, ridicarea vehiculului pentru care nu s-au achitat taxele de parcare. Recuperarea vehiculului se face numai dupa achitarea unei amenzi substantiale (300 euro).

Utilizarea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a sistemelor radar precum si a celor antiradar este ilegala si se sanctioneaza conform legii.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Portugalia timp de 3 luni. Daca titularul permisului isi va continua sederea legala dupa 3 luni de la data intrarii in Portugalia, va fi necesara preschimbarea acestui document intr-un permis de conducere auto portughez, la sucursalele locale ale IMTT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes Terrestres).

Pentru perioada de verificari, pana la obtinerea permisului portughez, titularul va primi un certificat provizoriu de conducere.

Pentru a semna contracte de inchiriere de autoturisme sau pentru a-si deschide un cont intr-o banca, institutiile portugheze cer un document de identitate cu specimenul de semnatura al titularului. De aceea, cetatenii romani care calatoresc in Portugalia sunt sfatuiti sa aiba asupra lor pasaportul.

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului (Declaraçao Amigável de Acidente Automovel). Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • Serviciul de urgente 112
  • Serviciul de informatii 118

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.