Conditii de calatorie cu masina: Republica Moldova

0

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova nu au nevoie de viza.

Intrarea in Republica Moldova se face in baza pasaportului valabil cel putin 3 luni de la data intrarii. Autoritatile de frontiera nu permit intrarea in baza cartii de identitate romanesti.

Atentie! In acelasi timp, cetatenii romani care sosesc in Republica Moldova prin sectorul frontierei de stat moldo-ucrainean, necontrolat de autoritatile moldovenesti (Transnistria), sunt obligati, in termen de 72 de ore din momentul trecerii frontierei de stat, sa isi inregistreze prezenta pe teritoriul Republicii Moldova la orice subdiviziune de evidenta si documentare a populatiei I. S. „CRIS Registru”, sau la subdiviziunile Biroului de Migratiei si Azil. In acest sens, este necesara prezentarea documentului de calatorie care permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Nu sunt recomandate calatoriile in sau prin Transnistria („Republica Moldoveneasca Nistreana”). In conditiile in care aceasta regiune nu se afla sub controlul de facto al autoritatilor moldovenesti, Ambasada Romaniei de la Chisinau si oficiile consulare romanesti nu pot asigura asistenta si protectia consulara a cetatenilor romani aflati in dificultate.

Cetatenii straini pot fi victime ale infractiunilor de furt, talharie, inselaciune.

Recomandari generale:

 • evitati frecventarea zonelor periferice ale oraselor pe timpul noptii;
 • pastrati documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit in locuri sigure si sa nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
 • evitati parcarea, pe timpul noptii, a autoturismelor in alte locuri decat in parcarile special amenajate si pazite;
 • evitati locuri aglomerate
 • evitati achizitionarea bunurilor de valoare de la persoane fizice necunoscute
 • masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
 • schimbul valutar este indicat sa fie efectuat numai la banci sau la case de schimb valutar autorizate;
 • pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, va recomandam ca documentele personale sa le lasati la hotel si sa pastrati la dumneavoastra o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
 • este indicat sa fie solicitat bonul sau factura de plata in cazul cumparaturilor efectuate.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si Ambasada Romaniei la Chisinau sau oficiile consulare acreditate: Consulatul General al Romaniei la Balti si Consulatul General al Romaniei la Cahul.
Daca sunteti victima unei infractiuni:
Trebuie sa va adresati exclusiv organelor de politie.

In aceste cazuri, conform legislatiei locale, se deschide un dosar penal, in cadrul cercetarilor ulterioare urmand a fi identificat autorul.

Procedurile presupun, pe langa declaratia scrisa a victimei in fata reprezentantului politiei, citari ulterioare pentru completarea declaratiei sau clarificarea unor detalii survenite pe timpul cercetarilor efectuate.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si, trebuie apelate autoritatile locale la urmatoarele numere de urgenta:

 • 902 – Politia
 • 903 – Salvarea

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Republica Moldova sa incheie polite de asigurare medicala de calatorie, care sa acopere cheltuielile medicale pentru interventiile de urgenta, tratament si evacuare.

Asigurarile medicale de calatorie sunt acceptate de unitatile medicale, fiind necesara insa confirmarea prealabila a platii de catre firma de asigurare romana.

Legislatia rutiera din Republica Moldova este similara, in privinta regulilor de circulatie, cu aceea din Romania.

Infrastructura rutiera nu este foarte dezvoltata, iar calitatea drumurilor este in general destul de slaba.

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice este strict interzisa, concentratia permisa de alcool in sange este de 0,0%. Permisul de conducere poate fi suspendat pentru o perioada de maximum 90 de zile iar pentru niveluri mari ale alcoolemiei se aplica pedepse cu inchisoarea.

Limitele admise de viteza sunt :

 • 50 km/h in localitati
 • 90 km/h in afara localitatilor.

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie, atat in localitati cat si in afara acestora.

Parcarea este permisa in locurile special amenajate, dar si pe drumurile publice, in situatia in care nu exista indicatoare rutiere de interdictie.

Permisul de conducere romanesc este recunoscut in Republica Moldova, daca termenul de valabilitate inscris in document nu a expirat.

In cazul accidentelor rutiere, indiferent de gravitatea lor, trebuie sa va adresati politiei locale si sa asteptati sosirea unui echipaj.

Este interzisa, pana la sosirea agentilor de circulatie, schimbarea pozitiei autovehiculului sau deplasarea acestuia de la locul producerii accidentului. Telefoanele utile pentru aceste situatii sunt:

 • Directia Politiei Rutiere: 022.255920, 022.255200
 • Serviciul Politiei Rutiere Chisinau: 272173, 271095, 271742

Pot fi, de asemenea, introduse, fara plata taxelor vamale, obiecte din metale si pietre pretioase (maximum 5 bucati) si sume de pana la 100.000 de euro. Este obligatorie declararea, atat la intrarea cat si la iesire, a sumelor care depasesc 10.000 EUR sau echivalent.

La parasirea teritoriului moldovean se aplica aceleasi prevederi vamale. Sumele in valuta ce nu depasesc plafonul mentionat, sunt supuse confiscarii in cazul in care nu au fost declarate la intrare.

Utilizarea cartilor de credit

In Republica Moldova, sistemul de plata prin carti de credit este implementat in marile magazine si in supermarketuri.
Unitatile bancare asigura si transferuri bancare din strainatate catre persoane fizice aflate temporar pe teritoriul moldovean.

Intrarea in Republica Moldova a animalelor de companie se face in baza pasapoartelor eliberate de autoritatile romane abilitate, in care sa fie consemnate vaccinarile animalelor.
La punctele de frontiera se efectueaza un control sanitar-veterinar, ce presupune, pe langa verificarea documentului mentionat, un control al animalului.
Pentru controlul respectiv se percepe taxa.
Nu exista obligativitatea instituirii carantinei pentru animalele de companie.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.