Conditii de calatorie cu masina: Serbia

4

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Serbia pentru perioade de sedere de maxim 90 de zile.

Incepand cu 12 iunie 2010, cetatenii romani pot calatori in Republica Serbia, in baza cartii de identitate valabile, pentru o perioada de sedere de maximum 30 de zile. Cetatenii romani minori care nu detin inca o carte de identitate pot intra in Serbia doar in baza unui pasaport valabil. Cetatenii romanii care calatoresc cu un pasaport valabil, pot ramane pe teritoriul Serbiei pana la 90 de zile intr-un interval de 6 luni, fara viza.

Atentie! Persoanele care depasesc aceasta perioada risca pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 zile.

Trebuie sa comunicati la postul de politie locala, prezenta dumneavoastra in Serbia in maxim 24 ore de la sosirea pe teritoriul acestui stat. Organele de politie locale vor elibera un document, pe suport de hartie (carton), care atesta declararea sederii. Cetatenii romani sunt sfatuiti sa pastreze si sa aiba acest document, asupra lor, pana la intoarcerea in tara, deoarece, exista posibilitatea ca autoritatile vamale sa-l solicite la punctul de trecere al frontierei. Lipsa documentului atrage dupa sine aplicarea unei amenzi sau chiar pedeapsa cu inchisoarea, fiind considerata o incalcare a prevederilor legale privind sederea pe teritoriul Serbiei.

In cazul in care sunteti cazat la un hotel, obligativitatea declararii sederii dumneavoastra revine receptiei hotelului. Declararea sederii cetatenilor straini poate fi efectuata si prin intermediul agentiilor turistice.

Legea privind regimul strainilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului intrarii si sederii cetatenilor straini in Serbia. In practica, se constata insa ca, in cazul nerespectarii acestui regim, persoanele vinovate sunt arestate si expulzate intr-o perioada de 5 pana la 30 zile de la data arestarii.

La intrarea pe teritoriul Serbiei, trebuie sa faceti dovada ca detineti o suma minima de 50 de Euro pe zi.

Serbia este o tara cu un nivel relativ redus de criminalitate.

Regiunea de sud a Serbiei poate fi considerata zona de risc pentru straini.

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.
In caz de incident grav, care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • Politia: 92
 • Pompierii: 93
 • Ambulanta: 94

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala, de calatorie si de viata pentru intreaga durata a deplasarii dumneavoastra.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Starea generala a drumurilor este buna.

Taxa de drum pentru autostrazi este de cca. 7 euro/100 km si se plateste in functie de distanta parcursa.

Cartea verde este obligatorie. Asigurati-va ca acest document este valabil pentru intreg teritoriul Serbiei.

Se aplica prioritate de dreapta la intersectii, iar la sensurile giratorii prioritate de stanga.

Respectati regulile de circulatie! Nu va angajati in depasiri auto periculoase.

Limitele de viteza admise

 • 80 km/h pe drumurile nationale
 • 120 km/h pe autostrada

In cazul in care conducatorii auto depasesc limitele de viteza legala, mentionam ca organele de politie locala obisnuiesc sa procedeze la retinerea documentelor de identitate ale persoanelor care incalca legislatia rutiera (cartea de identitate/pasaportul).

Documentele de identitate respective sunt inapoiate contravenientilor dupa achitarea amenzii aplicate (plata amenzii trebuie efectuata in moneda locala (dinari) la oficiile postale.

Conform procedurilor legale in vigoare, contravenientii trebuie sa se prezinte in fata unui judecator de instructie, care, in baza procesului verbal intocmit de organele de politie locala si a audierii persoanei/persoanelor implicate (contravenient si organul de politie care a constatat incalcarea legislatiei rutiere), dispune aplicarea unei sanctiuni.

Contravenientul poate beneficia de un avocat din oficiu sau poate apela la serviciile unui avocat recomandat de catre misiunea diplomatica, in acest ultim caz impunandu-se achitarea contravalorii serviciilor prestate de acesta.

Precizam ca in cazul aplicarii unei sanctiuni pecuniare impotriva conducatorului auto care se face vinovat de incalcarea legislatiei rutiere si care nu dispune de mijloacele financiare necesare efectuarii platii amenzii respective, organul de judecata poate dispune inlocuirea amenzii cu efectuarea unei pedepse privative de libertate (suma de 1.000 dinari – cca 8,7 Euro – este echivalenta cu o zi de detentie).

Exista spatii de parcare amenajate in toate orasele, tarifele practicate fiind de 30-35 dinari/ora. Neplata parcarii (atunci cand acest serviciu trebuie platit) implica obtinerea unei amenzi in valoare de 1700 dinari (aprox. 18,5 Euro).

Contravaloarea parcarii se poate plati si cu ajutorul telefonului mobil. In functie de zona de parcare, in conditiile in care sunt delimitate astfel de zone, se pot trimite sms-uri cu numarul de inmatriculare al autoturismului. In zonele delimitate astfel sunt afisate indicatoare cu numerele de telefon la care pot fi trimise aceste mesaje.

Mentionam ca parcarea neregulamentara a autoturismelor (in spatiile marcate cu galben – aceste locuri fiind destinate parcarii autoturismelor institutiilor locale – sau in locurile unde sunt afisate semne de circulatie care interzic explicit acest lucru), poate atrage ridicarea acestora si implica plata unei amenzi cuprinse intre 100 si 250 Euro.

Procedura recuperarii autoturismului consta in:
deplasarea contravenientului la locul in care se afla depozitat autoturismul si achitarea pe loc a contravalorii ridicarii acestuia;
preluarea unei dispozitii de plata a unei amenzi care trebuie efectuata la oficiile postale, intr-un cont al politiei; dupa efectuare platii acestei amenzi, contravenientul va trebui sa se intoarca la locul unde se afla autoturismul, sa prezinte chitanta justificativa privind achitarea amenzii si sa preia autoturismul.

De asemenea, este interzisa circulatia autoturimelor pe benzile speciale, marcate cu galben si care sunt destinate in exclusivitate mijloacelor de transport public in comun, organelor de ordine si taxiurilor.

Centura de siguranta este obligatorie.

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

Accidentele de orice fel trebuie anuntate la cea mai apropiata sectie de politie, iar autoturismele trebuie sa ramana in pozitia avuta la momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.

Incepand cu 10 decembrie 2009 au intrat in vigoare noi prevederi ale legii privind siguranta circulatiei rutiere pe teritoriul Serbiei:
Introducerea obligatiei de folosire a farurilor, inclusiv pe timpul zilei;
Limitarea vitezei de deplasare in localitati de la 60 la 50 de km/h;
Interzicerea detinerii si utilizarii de dispozitive de tip antiradar;
Introducerea obligatiei de detinere a vestelor reflectorizante in dotarea autoturismului;
Introducerea obligatiei de activare a semnalizarii de avarie pe drumuri publice cu prilejul iesirii/intrarii calatorilor, in caz de pericol, pe timp de ceata precum si pe parcursul deplasarii in marsarier;

Conducatorii auto care cumuleaza 18 puncte de penalizare, precum si conducatorii auto care cauzeaza accidente soldate cu victime sau doua accidente care se soldeaza cu vatamarea corporala a altor persoane vor fi sanctionati cu retinerea permisului de conducere. Astfel conducatorul auto va avea posibilitatea sa obtina din nou permisul de conducere in conditiile in care va dovedi in fata institutiilor competente ca este apt sa conduca (va da din nou examen pentru obtinerea permisului);

O alta reglementare nou introdusa o reprezinta raspunderea contraventionala a conducatorului auto pe baza inregistrarilor video, fara a fi oprit de catre agentii de circulatie. Astfel, a fost introdus in sistemul juridic responsabilitatea obiectiva a posesorilor de autovehicule. In cazul in care se inregistreaza comiterea unei contraventii prin inregistrare video (nerespectarea vitezei legale, trecerea pe rosu, parcare neregulamentara, etc.) si nu este posibila stabilirea identitatii conducatorului auto, s-a introdus responsabilitatea posesorului autovehiculului;

Reglementarile legislative interzic utilizarea telefonului celular si a altor mijloace de comunicare de catre persoanele aflate la volan in cazul in care acestia nu detin sau nu utilizeaza dispozitive de tip hands free;

Au fost introduse limitari personale si pentru pietoni, carora le este interzisa utilizarea telefoanelor celulare sau a castilor pe trecerile de pietoni;

Noua lege prevede reglementari mai severe legate de procentul de alcool continut in sange, respectiv 0,30 mg/ml, limita de 0,5 g/kg permisa anterior fiind redusa;

Masuri mai severe in ceea ce priveste responsabilitatea legata de prezenta persoanelor minore, sub 12 ani in autoturisme, in brate sau pe scaunul din fata;

Reglementarile prezentei legi prevad si introducerea zonelor speciale, zona pentru pietoni, zona cu viteza de deplasare redusa, zona 30, zone din apropierea scolilor si zone pentru protejarea mediului;

Prevederile legii reglementeaza pentru prima oara introducerea permisului de conducere provizoriu care limiteaza drepturile conducatorilor auto incepatori;

Noua lege prevede amenzi care pornesc de la 3.000,00 – 5.000,00 de dinari pana la 50.000,00 dinari si s-a stabilit si o categorie de contraventii care se sanctioneaza exclusiv cu pedeapsa cu inchisoarea, respectiv un comportament care contravine reglementarilor legislative in vigoare si care pericliteaza siguranta rutiera.

Organele de politie locala obisnuiesc sa retina documentele de identitate ale persoanelor care incalca legislatia rutiera (cartea de identitate/pasaportul), acestea urmand a fi inapoiate detinatorilor acestora dupa achitarea sumei aferente contravenientilor.

Amenzile nu se vor achita la fata locului, procedura presupunand ca agentul de circulatie sa inmaneze persoanei sanctionate o dispozitie de plata (o chitanta completata) pe care o poate achita la orice banca sau posta.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

4 comentarii

 1. Pingback: Conditii de calatorie cu masina: Kosovo | Vacanta Cu Masina

 2. Am vrut sa ajung in Grecia trecand prin Serbia, citit pe toate forumurile cat de bune sunt drumurile prin serbia si cat e de liber. cu o singura exceptie:

  M-a prins politia, cand am iesit din greseala de pe autostrada. m-a prins cu 72km/h pe langa un sat din Leskovo. M-au escortat la Leskovo (asta dupa ce am asteptat o ora sa vina un echipaj de politie nou), mergand cu 40/ora. M-au tinut la sediul politiei inca 3 ore. Aveam 2 copii mici in masina nici nu au vrut sa auda de spaga sau de plata pe loc a amenzii. M-au trimis in fata unui judecator care era un nene gras, functionar marunt. I-am platit 70eur (desi prima oara mi-au spus 50 eur, apoi au urcat ei asa ca aveau chef). Nu mai stiau cum sa mi-o coaca sa imi fie viata mai grea. mi-a mai dat si 3 zile suspendare de condus prin serbia. nu a lasat-o pe sotia mea sa intre in sediul politiei. ce mai comunisti. daca credeati ca Bulgaria e naspa. stati sa vedeti pe astia, ca e lumea a treia. prost platiti asa cum am inteles de la singurul functionat vorbitor de engleza, cu ura pe romani si pe toate natiile din jurul lor ca nu sunt primiti in UE. asta e serbia, m-au luat in ras cand am vrut sa le dau spaga de 20 eur, nici 50 eur nu au acceptat si asta nu din cauza ca sunt corecti (ci din cauza ca au vrut sa ii arate unui roman cum se face legea in tara la ei). am aflat mai tarziu ca e nasol daca depastesti cu mai mult de 20 km/h limita de viteza (adica te pot aresta si iti pun si kalasnikovul la cap).

  Eu recomand prieteneste pentru cei din sudul si estul Romaniei care au alternativa prin Bulgaria spre Grecia sa mearga linistiti prin Bulgaria. S-au schimbat multe in bine in Bulgaria. nu mai stau politistii ca pe vremuri dupa fiecare copac, iar acolo chiar daca te prinde cu viteza platesti pe loc ori amenda ori spaga (o alta natie de infometati, dar parca mai emancipati).

  Asa ca daca vreti sa mergeti la sigur, acoliti Serbia.

  • Exista si varianta sa respecti 100% legislatia si sa fie totul in regula. Eu, de exemplu, nu am mai dat nicio amenda, nu am niciun punct de penalizare, nimic, din nov 2007.
   Asta desi am facut peste 300.000 km in intervalul asta.
   Deci se poate

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.